Obrazovanje

Najmlađi startup u Hrvatskoj razvija najpametniju društvenu igru na svijetu

Sandro Vrbanus srijeda, 26. lipnja 2019. u 14:13

Mundus, projekt srednjoškolca Filipa Herciga i njegove ekipe, već je osvojio nekoliko nagrada i došao do prvih kupaca – sve zahvaljujući Internetu, digitalizaciji i mogućnostima učenja na daljinu

Još dok je bio osnovnoškolac, jedan je zagrebački genijalac dobio ideju za izraditi pametnu društvenu igru koja bi bila prilagođena svim uzrastima. Nakon iznenađujućeg osvajanja prvog mjesta na izložbi Inova-mladi 2016. shvatio je da bi se njegova ideja mogla izroditi u nešto veće. Bilo je to prvi puta u šesnaest godina održavanja ovog natjecanja da je netko iz osnovne škole pobijedio konkurenciju iz srednjih škola i s fakulteta.

Pobjednička ideja danas ima svoj startup naziva Mundus, a mladi inovator koji iza nje stoji je Filip Hercig, učenik zagrebačke 5. gimnazije. Tek će ovoga mjeseca napuniti 18 godina, a iza njega je već bogato iskustvo u razvoju ideje, pokretanju proizvodnje, te privlačenju kupaca i investitora.

Potvrda kvalitete ideje

Nije samo ideja – pametna društvena igra koja spaja igranje na mobitelu i u stvarnom svijetu – ono što je dovelo do današnjeg uspjeha Mundusa, startupa s vjerojatno najmlađom "postavom" u našoj regiji. Filip je, osim ideje, u narednim godinama imao sreću da upozna svoje vršnjake Luku, Frana i Matiju, te da s njima realizira sve što mu je bilo na umu. Za projekt koji su pokrenula ova trojica gimnazijalaca i jedan FER-ovac uskoro će doznati cijela hrvatska startup scena.

Za više inspirativnih priča iz svijeta boljih mogućnosti posjetite IzSvijetaBoljihMogucnosti.t.ht.hr.

Na pitanje kada je shvatio da je projekt vrijedan daljnjeg razvoja, vremena i novca, Hercig odgovara: "Mislim da je prekretnica svakako bila osvajanje druge nagrade na Startup VG 2018. godine. Do tada smo se zapravo gerilski bavili projektom. Nakon tog drugog mjesta počeli smo malo ozbiljnije raditi i već za 7 mjeseci smo osvojili 100 tisuća kuna na startup natjecanju Good Game Liftoff. Tada smo definitivno shvatili da ideja i projekt imaju potencijal."

Na ovom natjecanju prvu su im nagradu dodijelili članovi žirija, među ostalima, Mate Rimac, Tomislav CarNenad Bakić – imena koja ipak nose određenu težinu kad je riječ o procjeni kvalitete ideje. Tada je Mundus na velika vrata zakoračio u "svijet odraslih" i počeo tražiti kupce.

Gotovo sve su naučili online

Pristup najnovijim tehnologijama važan je preduvjet za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja. Upravo zato, najbolja mreža i brzi Internet moraju biti dostupni u svakom kutku Hrvatske, kako bi svi već danas živjeli bolje, uspješnije i kvalitetnije, stvarajući tako bolju budućnost za sebe, a i za društvo u cijelosti. Projekta Mundus ne bi bilo da nije bilo Interneta.

Učenje kroz igru
Učenje kroz igru

"Kao učenik, znanja koja su potrebna za prvenstveno razvoj, a zatim i poslovni dio priče, nisam mogao dobiti u školi. Takve stvari se uče kroz iskustvo te preko Interneta. Internet je u počecima omogućio povezivanje mene i Luke koji smo počeli raditi na novim verzijama Mundusa. Programiranje aplikativnih dijelova projekta ne bi bio moguć bez učenja na Internetu. Google je naš najbolji prijatelj", kaže u šali Hercig.

U posljednje se vrijeme tim fokusirao na širenje edukacijskog sustava kako diljem Hrvatske, tako i diljem regije. S tim referencama planiraju pristupiti i ostalim obrazovnim sustavima diljem Europske unije, nudeći im jedinstvenu i prilagodljivu igru koju se može iskoristiti u nastavi.

Od igre do obrazovnog alata

Osim "običnih korisnika" koji bi se htjeli igrati pametnom društvenom igrom, kao značajno tržište ekipa Mundusa vidi i obrazovne institucije. Već sada surađuju sa šezdesetak škola u Hrvatskoj i desetak u Sloveniji. Te škole koriste edukacijski sustav Mundus – uz posebno prilagođene setove pitanja imaju mogućnost ovu društvenu igru uklopiti u svakodnevni rad s učenicima. Učitelji i profesori imaju priliku "zamaskirati" cijelo gradivo u Mundus i na taj način ga predstaviti učenicima.

Mundus je predstavljen i na ovogodišnjem Bug Future Showu
Mundus je predstavljen i na ovogodišnjem Bug Future Showu

U početku je Hercig, kako to obično biva s pokretačima startupa, sve vezano uz projekt obavljao sam. No, kako su mu se pridružili i drugi članovi ekipe svatko je dobio svoj opseg zadataka i posla kako bi se mogao što kvalitetnije fokusirati samo na jednu stvar. Komunikacija im omogućava da ipak u konačnici rade kao tim.

Danas pokretač Mundusa većinom radi na razvoju hardwarea, business developmentu, te pokušava držati sve na okupu – biti, dakle, nešto kao project manager. Uz to sve vodi i marketing koji se većinom vrti oko društvenih mreža i sveprisutnog networkinga. "U posljednje vrijeme najviše vremena potrošim na odgovaranje na mailove. Stalna povezanost na Internet je preduvjet za obavljanje mog posla", poručio je Hercig.

Za više inspirativnih priča iz svijeta boljih mogućnosti posjetite IzSvijetaBoljihMogucnosti.t.ht.hr.