Teslom u 24 sata prešao 2.781 kilometar na otvorenoj cesti

YouTuber Bjørn Nyland koji se inače bavi gotovo isključivo Teslinim automobilima oborio je svjetski rekord za broj prijeđenih kilometara u 24 sata

Sandro Vrbanus subota, 6. srpnja 2019. u 13:00

Nakon ponešto dobrih vijesti iz Tesline proizvodnje, pa potom iz testiranja sigurnosti, ovoga tjedna dogodila je još jedna pozitivna stvar za njihove automobile, a tiče se njihove autonomije. Svi koji su barem probali voziti električni automobil iskusili su neki oblik nervoze vezane uz doseg s jednim punjenjem baterije ("range anxiety"), a opće je mišljenje kako električni automobili nisu napravljeni za duža putovanja – em im je doseg malen, em punjenje traje dugo.

Upravo suprotno poželio je dokazati YouTuber Bjørn Nyland, inače fan Tesle koji snima priloge gotovo isključivo o ovim automobilima. Krenuo je u akciju u Njemačkoj, s planom da u 24 sata prijeđe što je više moguće kilometara u stvarnim prometnim uvjetima na otvorenoj cesti. Za to mu je savršeno poslužio njemački Autobahn, kao i automobil Tesla Model 3 Long Range AWD.

Dosadašnji rekord od 2.664 kilometara ubrzo je pao – Nyland je u jednom punom danu prešao 2.781 kilometar. Za punjenje je koristio najbržu dostupnu opciju, superbrze punjače mreže IONITY. Većinu puta vozio je brzinom od oko 170 km/h, a trošio je velikih 311 Wh/km. Ukupno je potrošio 850 kWh električne energije što bi ga koštalo oko 300 eura, da struja nije bila sponzorirana. Punjenja je obavljao često, puneći automobil od oko 10% do 50%, kako bi optimizirao vrijeme provedeno na punionicama.

U konačnici mu je prosječna brzina, kada se uračunaju i stajanja za punjenje baterija, bila oko 115 km/h, a cijeli je pothvat, dakako, dokumentiran u seriji videa na YouTubeu.