Predstavljeni su iPhone 11 i iPhone 11 Pro, novi iPad i Apple Watch

Na tradicionalnoj konferenciji u Cupertinu Apple je predstavio iPhone 11, iPhone 11 Pro, Apple Watch Series 5 i novi iPad dijagonale zaslona 10,2"

Sandro Vrbanus utorak, 10. rujna 2019. u 18:45

U Cupertinu se danas održava najvažniji događaj u Appleovom svijetu, predstavljanje najnovijih iPhonea koji će biti njihovi flagship proizvodi narednih godinu dana. iPhone 11, ili Pro, ili oba: saznat ćemo na događanju koje je zakazano za 19 sati po hrvatskom vremenu. Po prvi puta Apple će ovaj događaj prenositi i na YouTubeu, pa ga možete pratiti s nama na dva načina – kroz njihov live stream i kroz naš tekstualni prijenos najvažnijih najava.

Steve Jobs Theater u "podrumu" Apple Parka i večeras je prepun novinara i uzvanika koji će svjedočiti lansiranju novih iPhonea. Evo što nam je ekipa na čelu s Timom Cookom za ovu godinu pripremila…

Usluge

Prva na redu je Apple Arcade, ranije najavljena usluga pretplate na igre (mobilne i desktop) koja će uskoro biti dostupna na App Storeu, u koji će biti duboko integrirana. Plaćanjem jedne mjesečne pretplate igrači će imati pristup cijelom katalogu igara. Usluga će biti aktivirana 19. rujna u preko 150 zemalja svijeta. Neograničen pristup istoj koštat će 4,99 dolara mjesečno – za obiteljsku pretplatu – s mjesec dana besplatnog probnog razdoblja.

Apple TV+, video streaming usluga o kojoj se priča već mjesecima, također je dobila službeni datum lansiranja – 1. studenoga – kao i cijenu mjesečne pretplate od 4,99 dolara mjesečno, također za obiteljski paket. Apple TV+ bit će dostupan u preko 100 zemalja svijeta. Uz kupnju iPhonea, iPada, AppleTV-a ili Maca od danas će svi kupci dobiti i godinu dana besplatne pretplate na ovaj servis.

iPad 10,2"

Najpopularniji tablet na svijetu dobio je iPadOS, prilagođenu verziju mobilnog operacijskog sustava ranije ove godine na WWDC-u. Sada Apple predstavlja novi model koji će zamijeniti 9,7-inčni iPad, do sada osnovni model.

Novi iPad 7. generacije bit će novi ulazni model koji će od sada imati 10,2-inčni retina zaslon. Diči se 2x bržim procesorom, Smart priključkom za tipkovnicu, te činjenicom da je izrađen od 100% recikliranog aluminija. Cijena će mu kretati od 329 dolara za osnovnu verziju, prednarudžbe kreću već danas, a isporuke krajem mjeseca.

Apple Watch Series 5

Apple Watch od sada će sudjelovati u istraživanjima sluha, ženskog zdravlja, te srčanih bolesti i fizičke aktivnosti korisnika, koji će se u ove studije moći dobrovoljno prijaviti.

Prema ranijim najavama, danas je i Appleov pametni sat dobio novu verziju. Apple Watch Series 5 izgledom se neće razlikovati od prethodnika. Međutim, imat će always-on retina ekran, s uvijek vidljivim prikazom početnog zaslona. Novi LTPO ekran omogućit će osvježavanje frekvencijom od 1 Hz, omogućujući uštedu energije kako bi baterija i dalje trajala cijeli dan.

Novitet je i dodatak kompasa koji će poboljšati navigacijske mogućnosti, a tu je i mogućnost zvanja hitnih službi u cijelom svijetu. Što se tiče kućišta, u ponudu će doći i novi model izrađen od titana, u dvije nijanse, kao i prvi puta jedan keramički model.

Početna cijena ostaje na 399 dolara, a narudžbe kreću danas. Cijena Apple Watcha Series 3 bit će od sada snižena na samo 199 dolara.

iPhone 11 – jeftiniji od prethodnika

A sada ono zbog čega smo ovdje – novi iPhone. Izgledom novi modeli nisu iznenadili nikoga tko je pratio leakove posljednjih mjeseci. No, dobili smo vrlo brzo pojašnjenje novih imena.

iPhone 11 bit će izravni nasljednik lanjskog modela XR. Dolazi u čak 6 boja, a kao i lani imat e 6,1-inčni LCD ekran. Od svojeg je prethodnika napredniji prvenstveno u pogledu reprodukcije zvuka te dvostruke kamere. Nova dodatna kamera bit će širokokutna (120°, f/2.4).

Dakako, Apple je odlučio odgovoriti na izazove konkurencije i dodati noćni način rada, tzv. Night Mode. Kao što smo već vidjeli kod nekih postojećih modela, snimanje fotografija u gotovo potpunom mraku bit će sasvim izvedivo i na iPhoneu 11. Unaprijeđene su i općenite mogućnosti snimanja videa, a selfie kamera dobila je nešto širi kut snimanja u landscape orijentaciji i mogućnost snimanja slow-motion videa.

Uređaj je zasnovan na SoC-u A13 Bionic, koji će biti "najbrži procesor u mobitelu ikada", kažu. Prema prikazima ostvarit će se predviđanje od oko 12% ubrzanja u odnosu na lanjske modele.

Baterija jedanaestice nudit će sat vremena korištenja više nego kod XR-a, Face ID bit će brži, no od značajnih poboljšanja ističu se tek mogućnosti kamere, sve ostalo je manje-više jednako kao kod prethodnika. Početna cijena iPhonea 11 bit će 699 dolara, što je 50 dolara manje od lanjske početne cijene modela XR.

iPhone 11 Pro i 11 Pro Max

Za najzahtjevnije Apple je, kažu, priredio nešto sasvim posebno. iPhone 11 Pro nasljednik je modela XS, a izgleda, ponovno, isti kao na leakovima koje smo već vidjeli.

Novi dizajn kojim se u Appleu ponose uključuje trostruku kameru u velikoj kvadratnoj "grbi". Stražnja staklena površina bit će matirana. iPhone 11 Pro dolazi u četiri decentne varijante – zelenoj, sivoj, zlatnoj i srebrnoj, te u dvije veličine zaslona. Manji, 11 Pro s dijagonalom 5,8", te veći, iPhone 11 Pro Max s ekranom dijagonale 6,5".

Sasvim novi OLED panel ima kontrast od 2.000.000:1 i naziva se Super Retina XDR. Uređaji su također pogonjeni čipom A13 Bionic.

Pro verzija donosi veću autonomiju i tri kamere

iPhone 11 Pro ponudit će do 4 sata više autonomije s jednim punjenjem baterija, a 11 Pro Max čak 5 sati – što je možda i nadogradnja koju će korisnici najviše pozdraviti. U kutiji dolazi brzi punjač od 18 W.

Tri kamere sada uključuju standardnu, ultraširoku i telefoto leću koje otvaraju nove mogućnosti snimanja fotografija i videa. Nova mogućnost koja će biti aktivirana tijekom jeseni naziva se Deep Fusion, koja korištenjem umjetne inteligencije kombinira čak 9 fotografija u jedan, savršeni, rezultat. Sve kamere k tome mogu snimati 4K video, ali ga se može i uređivati izravno u aplikaciji Photos.

iPhone 11 Pro koštat će, u osnovnoj inačici, 999 dolara, dok će za veći iPhone 11 Pro Max trebati izdvojiti najmanje 1.099 dolara. Narudžbe se primaju od petka, a prve isporuke bi trebale krenuti 20. rujna.

Cijene starijih modela koji ostaju u prodaji bit će snižene
Cijene starijih modela koji ostaju u prodaji bit će snižene

Sažetak eventa u 2 minute: