Logitech G603 i G613 - Bežični igrači

Ako želite kompetentnu kombinaciju mehaničke tipkovnice i miša s vrhunskim senzorom, a pritom se želite osloboditi žica, ovaj dvojac upravo je ono što tražite

Daniel Lučić subota, 11. studenog 2017. u 14:00
specifikacije - Logitech G603
Tip senzor Optički, HERO - 12.000 DPI
Broj tipki 6
Masa 89 g (bez baterije)
Kabel Bežični
Jamstvo 2 godine
specifikacije - Logitech G613
Prekidači Mehanički - Romer G
Sučelje prema računalu USB
Kabel Bežična
Dodaci Odmorište za dlanove, makro tipke, multimedijske tipke
Jamstvo 2 godine

Iako ih na police trgovina nije plasirao u zajedničkom paketu, Logitechov miš G603 i tipkovnica G613 odgovaraju si kao ruka i rukavica. Osim usklađenih boja, gejmerske namjene i generalnog vizualnog identiteta, ova dva uređaja dijele ljubav prema bežičnom te stižu s podrškom za Logitechovu novu tehnologiju Lightspeed. Zahvaljujući toj tehnologiji, uređaji s računalom komuniciraju uz minimalnu latenciju (1 ms) te korisnicima pružaju iskustvo kakvo je donedavno nudila samo žičana periferija. Osim navedenog, oba uređaja nude Bluetooth povezivost, što dodatno olakšava korištenje na više od jednog računala, ako tako poželite. Bežična povezivost na stranu, oba ova komada hardvera više su nego solidan izbor za igrače.

Srce junačko

G603 elegantan je miš namijenjen dešnjacima, čistih linija, na čijem se sivo-crnom tijelu ne nalaze agresivni detalji. Relativno visoko tijelo miša nešto je ugodnije za korištenje kad na njega naslonite dlan (palm grip), no vrlo je ugodno i kad ga primite vršcima prstiju (claw grip). Pri potonjem načinu držanja problem bi nekima mogla predstavljati masa – miš s dvije AA baterije, potrebne za njegovo napajanje, teži čak 135 g – no to se može korigirati izbacivanjem jedne od njih. G602 će, naime, raditi i samo s jednom baterijom, iako će mu tada autonomija s maksimalnih 500 sati pasti na upola manje.

Dakako, s mišem se nismo družili dovoljno dugo da bismo iz njegovih baterija iscrpili posljednji atom energije, pa nam proizvođaču ostaje vjerovati na riječ. Ipak, čak i ako je približno točna, ta je autonomija miša impresivna, što je posebno važno zbog toga što ne stiže s punjivim, nego običnim baterijama. Logitech je povukao pomalo neobičan potez, i samo nekoliko mjeseci nakon predstavljanja podloge za bežično punjenje, predstavio bežičnog miša bez (!) podrške za tu tehnologiju.

Osim osnovnih tipki (lijeva, desna i kotačić), G603 nudi dvije klasične bočne tipke te jednu tipku smještenu ispod kotačića, kojoj je pretpostavljena funkcija promjena osjetljivosti senzora. Nažalost, kotačić nema mogućnost “beskonačnog scrolla”, niti ga je moguće pomicati lijevo-desno. To su mogućnosti kojima nas je Logitech razmazio pa smo pomalo razočarani zbog toga što na ovom mišu nisu dostupne. Očekivano, svim je tipkama funkcije moguće mijenjati u Logitech Gaming Softwareu, a na istom je mjestu moguće podešavati RGB osvjetljenje, koje je, nažalost, rezervirano isključivo za Logitechov logo koji se nalazi na leđima miša.

Najzanimljivija značajka miša G602 njegov je senzor HERO (High Efficiency Rated Optical). Radi se o optičkom senzoru koji treba znatno manje energije od uobičajenih high-end optičkih senzora, i koji pridonosi maratonskoj autonomiji. Senzor ima maksimalnu razlučivost od 12.000 DPI, a sposoban je prepoznati brzine do vrtoglavih 10,16 m/s i ubrzanje do 40 G. Te je brojke teško potvrditi, no možemo reći da nas miš ni u kojem trenutku nije izdao – bilo da smo ga koristili u Offensive Combat: Reduxu, koji zahtijeva brzinu, ili Battlefieldu 1, koji traži finu preciznost za vrijeme “snajpanja”. Također, senzor se vrlo dobro snašao sa svim podlogama koje smo pod njega stavili, uključujući bijele i sjajne, no staklo ne voli, što je bilo i očekivano.

Mehanička tišina

Tipkovnica G613 vjerno prati koncept koji si je Logitech nametnuo prije nekoliko godina. Sve njegove tipkovnice imaju gotovo identične linije i uglavnom su napustile agresivan dizajn, koji smo posljednji put mogli vidjeti na modelu G910. Kratki pogled na tipkovnicu ne otkriva kako se radi o komadu gejmerske periferije, i nitko vam ne bi zamjerio ako biste ga svrstali u Logitechov uredski asortiman. Ipak, detaljniji pogled otkriva dodatke kojima je svrha olakšati život igračima.

U prvom redu, ovdje mislimo na šest dodatnih, takozvanih G-tipki, koje su se smjestile na krajnji lijevi rub tipkovnice. Te tipke uobičajena su pojava na Logitechovim gejmerskim tipkovnicama, i korijene vuku još iz vremena kada je vrhunac tvrtkine ponude bio model G15. Tim tipkama nije pretpostavljena nikakva funkcija, već im igrači funkciju moraju pridružiti u Logitech Gaming Softwareu, bilo da žele koristiti makro naredbu ili naprosto pri ruci (ili prstu?) imati neku od teže dostupnih tipki sa standardnog dijela tipkovnice.

Još jedan “gejmerski dodatak” našao se na gornjem desnom dijelu tipkovnice, a radi se o prekidaču koji isključuje tipku Windows te smanjuje mogućnost nehotičnog micanja fokusa s igre za vrijeme napete igraće seanse. Osim navedenih tipki, G613 raspolaže setom multimedijskih tipki, također smještenih na gornji desni dio kućišta. Tu su tipke za podešavanje glasnoće, tipka mute te četiri tipke za play/pause, stop te prebacivanje multimedijske datoteke na prethodnu ili iduću.

Logitech je i u model G613 ubacio svoje mehaničke prekidače Romer G. Tipkovnica je vrlo tiha i pod prstima meka poput membranske, no istovremeno ne pruža mnogo otpora i ne umara prste. Manji problem mogli bi osjetiti ljudi koji tipke pritišću žustro i do kraja, pri čemu se povremeno može čuti odzvanjanje opruga, što u dosadašnjem iskustvu s prekidačima Romer G nismo doživjeli. Usprkos tome, iskustvo tipkanja više je nego pozitivno.

Iskustvo dodatno poboljšava udobno odmorište za dlanove, dovoljno malo da ne smeta na manjem stolu, a istovremeno dovoljno veliko da na njega možete osloniti i veće šake. Nažalost, odmorište je fiksno i nije ga moguće ukloniti, što samo za sebe ne bi bilo mana, no kako je G613 bežična tipkovnica, lako je pretpostaviti da će je mnogi željeti nositi sa sobom i kad napuštaju svoj brlog. Odmorište tada postaje dodatni teret koji u ruksaku ne trebate.

Poput miša G603, tipkovnicu napajaju dvije AA baterije. Ni one nisu punjive, no Logitech tvrdi kako će izdržati otprilike 18 mjeseci uobičajenog dnevnog korištenja. Koliko je to? Ne znamo, no nagađamo da ne znaju ni oni. U svakom slučaju – puno.

Logitech G603

  • Odličan senzor
  • Ergonomija
  • Autonomija
  • Bežičnne performanse
  • Masa s dvije baterije
  • Kotačić se ne može pomicati lijevo-desno
Performanse 9
Ergonomija 9
Tipke 7
Isplativost 7
UKUPNO 8

Logitech G613

  • Tihi prekidači
  • Udobnost
  • Autonomija
  • Odmorište za dlanove nije moguće ukloniti
  • Pozamašna cijena
Izrada 9
Softver 9
Mogućnosti 8
UKUPNO 8