TSMC-ovi 2-nanometarski čipovi stižu 2025. godine

TSMC je na sastanku s dioničarima otkrio kako već nekoliko mjeseci radi na razvoju svojeg 2-nanometarskog proizvodnog procesa, a volume proizvodnja čipova zasnovanih na ovom procesu kreće 2025. godine

Matija Pavlić ponedjeljak, 27. travnja 2020. u 10:30

Tvrtka TSMC i dalje je jedan od predvodnika što se tiče tehnologija u proizvodnji čipova.

Prema pisanju portala Digitimes, tajvanska tvrtka je na nedavnom sastanku s dioničarima predstavila godišnje financijske rezultate, ali i otkrila kako već nekoliko mjeseci radi na svom budućem 2-nanometarskom proizvodnom procesu.

Volume proizvodnja čipova baziranih na ovom procesu bi trebala započeti 2025. godine, a u planu je i tvornica za proizvodnju ovih čipova smještena u SAD-u (što je velika želja aktualnog američkog predsjednika Trumpa).

Kako bi se dobilo uvid u brojke koje su u igri dovoljno je spomenuti kako je izgradnja postrojenja u kojima će se proizvoditi 3-nanometarski čipovi zahtjeva 19,5 milijardi dolara, a ukoliko se u taj trošak pribroje i troškovi razvoja te istraživanja taj iznos raste na oko 24 milijarde dolara.

Početna proizvodnja 3-nanometarskih čipova u TSMC-ovim postrojenjima bi trebala započeti tijekom 2021. godine, a početak masovne proizvodnje zakazan je za drugu polovicu 2022. godine.