Recenzije

IKEA Symfonisk - Švedska praktičnost, Sonos mogućnosti

Aron Paulić utorak, 22. prosinca 2020. u 06:00

Ikea polako, ali sigurno, dodaje sve više proizvoda u svoju viziju pametnog doma. Kod audio opreme su mudro odlučili osloniti se na provjereno ime u tom polju – Sonos 

SPECIFIKACIJE
Opis Aktivni zvučnik s integriranim Sonos sustavom
Zvučničke jedinice 1" visokotonac + 3" woofer
Konstrukcija Bas-refleks
Ulazi Ethernet, Wi-Fi, Airplay 2
Dimenzije 100x310x150 mm
Masa 2,06 kg
Jamstvo 2 godine

Dva modela IKEA-inih Sonos kompatibilnih zvučnika imaju isto ime, Symfonisk. Onaj jeftiniji može poslužiti i kao polica za sitnice, dok skuplja varijanta ima oblik podnožja stolne lampe, što u stvari i jest njena druga funkcija. Ne sumnjamo da će ovo rješenje biti vrlo dobro prihvaćeno, kako zbog pristupačne cijene, tako i zbog dobrog uklapanja u sobni raspored. Isprobali smo „policu Symfonisk“, bežični zvučnik koji je po ugrađenim zvučničkim jedinicama vrlo sličan Sonusovom vlastitom modelu One. Jedan visokotonac i jedan bas-srednjetonac ovdje su nadopunjeni bas-refleksnim otvorom na prednjoj strani. Sve je prekriveno maskom od tkanine sivih (ili bijelih) boja, koja je u posljednje vrijeme vrlo trendovska. Oblik zvučnika (ili da ga zovemo – polica?) najviše liči nekom registratoru. Ima barem dvostruko veći volumen od zvučnika Sonos One te zvuči solidno.

Praktičan nosač za vertikalni ili horizontalni smještaj na zid
Praktičan nosač za vertikalni ili horizontalni smještaj na zid

Kad kucnete po bočnim stranicama, čuje se plastično-šuplji zvuk, koji odaje da se proizvođači baš i nisu potrudili oko prigušenja, niti oko same konstrukcije. Ipak, zvučnik ne rezonira, niti ima čujnijih ispadanja iz, relativno limitiranog, spektra. Symfoniske se, za razliku od Onea, ne može podešavati Trueplay korekcijom zvuka, ali mogu biti upareni u stereo te će sasvim dobro poslužiti kao stražnji par zvučnika u surroundu, ili za ekonomično proširenje multirooma Symfonisk nije otporan na vlagu, tako da se ne preporuča ugradnja u kupaonicama i drugim vlažnim mjestima. Kao što joj i priliči, IKEA ima i praktične dodatke za ovaj zvučnik, u vidu nosača za zid ili kuka za vješanje u kuhinji.

Princip rada Symfonisk/Sonos sustava
Princip rada Symfonisk/Sonos sustava

Na stražnjoj strani zvučnika nalaze se Ethernet priključak i standardni utor za 220V napajanje sa priloženim kablom od 1,5 metara, koji paše u utor.  Za početak slušanja glazbe potrebno je imati instaliranu aplikaciju Sonos, gdje se Symfonisk pojavljuje kao i svaki drugi (originalni) Sonos zvučnik, te za povezivanje rabi Wi-Fi ili spomenuti žični Ethernet. Symfonisk ima ugrađen Airplay 2, pa je na iOS uređajima moguće direktno streamanje, izvan aplikacije Sonos. Na Androidu je također moguće koristiti Airplay, ali uz dodatne aplikacije, kojih, doduše, ima više desetaka, ali svaka ima svoje mane ili se pak dodatno naplaćuje. Primjetite da zvučnik nema Bluetootha, kao ni analognog line-in ulaza, tako da vam aplikacija Sonos i Airplay ostaju jedini izbor.  

Skuplja varijanta Symfoniska ima i funkciju lampe. Glazbene kontrole smještene su u postolje, dok kotačić sa strane služi samo za uključenje svjetla. Cijena ove varijante je 1.299 kn
Skuplja varijanta Symfoniska ima i funkciju lampe. Glazbene kontrole smještene su u postolje, dok kotačić sa strane služi samo za uključenje svjetla. Cijena ove varijante je 1.299 kn

Dodatna upotrebljivost Symfoniska dobiva se povezivanjem na IKEA-in sustav pametnog doma Tradfri, koji ima zasebnu aplikaciju te jako zgodan daljinski upravljač za osnovne zvučne funkcije (glasnoća, pauza itd). Iako Symfonisk zvučnik te komande ima i na sebi, a upravljanje se najčešće radi i kroz aplikaciju, ovaj Symfonisk daljinski upravljač za samo 69 kuna uvijek je zgodno imati, radi mnogo elegantnije regulacije glasnoće, a i praktičnosti. Možete ga zalijepiti na zid ili držati na polici, pri ruci. 

Regulacija glasnoće okretanjem daljinskog moguća je uz Tradfri gateway
Regulacija glasnoće okretanjem daljinskog moguća je uz Tradfri gateway

Kako se radi o potpuno kompatibilnom Sonos zvučniku, prava primjena Symfoniska leži u multiroom okruženju, gdje će svojom cijenom i praktičnošću naći mjesto u prostorijama u kojima inače ne bi stavljali skuplje zvučnike, ili kao nadopuna u surround sustavu. Cijena mu je poprilično niža od početnih modela originalnih Sonosa, a niti drugi  multiroom igrači nemaju tako povoljne modele. Iako je kvalitetom zvuka te mogućnostima konkecije nešto ispod standarda klase, svakako predstavlja opciju za razmatranje, osobito ako biste željeli krenuti u svijet Sonosovog multirooma bez prevelike početne investicije.

IKEA Symfonisk

  • Cijena
  • Praktična instalacija
  • SONOS softver
  • Nema bluetooth
  • Nema line-in ulaz
Zvuk 7
Izrada 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 799 kn (kom) Ustupio: IKEA