Qualcomm želi poboljšati haptički odziv na Android uređajima

Taktilne i snažne vibracije doprinose korisnicima osjećaj kvalitete samog uređaja.

Matej Markovinović četvrtak, 25. veljače 2021. u 19:31

Haptički će se odziv značajno poboljšati na Android telefonima pogonjenima Snapdragon 888 čipom u drugoj polovici ove godine. Kako prenosi 9to5Google, Qualcomm je najavio da surađuje s tvrtkom Lofelt u svrhu poboljšanja haptičkog odziva pomoću softvera.

Budući da kvaliteta vibracije igra ulogu osjećaja kvalitete kod uređaja, Lofelt je razvio softverski okvir i otvoreno aplikacijsko programsko sučelje (API) za proizvođače telefona koji može pretvoriti univerzalne haptičke podatke u signale, koji se potom podešavaju za specifični hardver tog uređaja. Lofelt time omogućuje softversko rješenje koje može raditi na bilo kojem telefonu koji koristi potrebni Snapdragon hardver te proizvođači tako mogu izrađivati uređaje onako kako žele, a Lofeltov API može pomoći u stvaranju boljeg haptičkog iskustva.

Naime, izvršni direktor i suosnivač Lofelta Daniel Büttner, tvrdi da se haptički odziv na Androidu može poboljšati isključivo kroz softverska rješenja. U objavi se za Medium navodi kako bi Apple mogao postaviti haptički standard kako na hardverskoj, tako i na softverskoj razini. Android uređaja raznih proizvođača i s različitim hardverom je mnogo, tako da je Appleu jednostavnije "naštimati" kvalitetni haptički odziv zbog malog broja modela uređaja.