Softver

Stigla nova velika nadogradnja Radeon Softwarea

Denis Arunović četvrtak, 22. travnja 2021. u 10:40

Radeon Software Adrenalin 21.4.1 donosi nove načine instalacije, poboljšane mogućnosti snimanja i streamanja igara, podršku za AV1 codec, alternativne načine prikaza boja i mnoge druge nove značajke

Za razliku od Nvidije koja je dosta konzervativna s dodavanjem novih mogućnosti u drivere svojih grafičkih kartica, AMD se trudi svake godine napraviti barem jednu veliku nadogradnju koja donosi hrpu novih značajki. U manjim revizijama krpaju se propusti i optimiziraju performanse u novim naslovima.

Radeon Software Adrenalin 21.4.1 jedna je takva nadogradnja. Za početak, tu je nova, minimalna varijanta instalacije softvera, namijenjena korisnicima kojima je standardno sučelje previše nakrcano dodatnim opcijama. Korisnici koji ne trebaju ni minimalno sučelje na raspolaganju imaju i mogućnost instalacije isključivo drivera.

Druga novost, vrlo bitna dijelu igračke populacije jest opcija prilagođavanja prikaza boja u igrama, koja igračima koji pate od neke varijante sljepoće na boje omogućava da prilagode prikaz i više uživaju u igrama i općenito lakše rade na računalu (modificirani prikaz funkcionira u 2D-u i 3D-u). U pogledu prikaza boja tu je i nova opcija Vivid Gaming koja pojačava intenzitet prikaza boja. Nije riječ o čistom povećanju saturacije već je efekt suptilniji. Obje opcije nalaze se u kartici Settings -> Display.

Kartica Record & Stream sada donosi prilagođeno i pojednostavljeno sučelje s ciljem da manje iskusnim korisnicima omogući lakše korištenje kartice za snimanje ili streamanje igranja. Dodane su i neke ove opcije, poput odabira monitora s kojeg će biti streaman sadržaj. U kontekstu videa, velika novost je i dodavanje podrške za hardversko dekodiranje AV1 videa na novim karticama RX 6000. Riječ o novom video codecu koji bi trebao naslijediti HVEC.

Korisnici koji osim grafičke kartice Radeon koriste i AMD-ov Ryzen, sada s Radeon Softwareom mogu pratiti njegove radne značajke putem kartice Performance -> Metrics.

Stabilnost drivera poboljšana je dodavanjem mogućnosti AMD Crash Defender kojom se štite podaci i zadržava stabilnost sustava u određenim slučajevima kada bi inače došlo do smrzavanja OS-a. Dodatno je olakšana problema u driverima AMD-ovom razvojnom timu putem alata AMD Bug Report Tool.

Na kraju, tu je i velika nadogradnja mogućnosti AMD Link. Link je predstavljen prije četiri godine, a AMD od tada konstantno unaprjeđuje njegovu funkcionalnost. Link je u do sada radio samo s mobilnim uređajima, a omogućavao je korisnicima da na mobilni uređaj streamaju igre koje se izvode na PC-ju s Radeon grafikom (bilo lokalno ili preko Interneta), ali i da koriste ekran mobilnog uređaja za prikazivanje kartice Performance iz Radeon Softwarea, esencijalno pretvarajući mobilni uređaj u specijalni sekundarni ekran PC-ja. AMD Link s novom revizijom Radeon Softwarea dobiva i prateću aplikaciju za PC koja nam omogućava da na laptopu s integriranom grafičkom karticom uživamo u igrama sa stolnog PC-ja opremljenog Radeon grafičkom karticom.

Još jedna zgodna mogućnost je uživanje u virtualnom lokalnom multiplayeru. Vlasnik računala s Radeon grafikom može poslati pozivnicu korisniku na drugom računalu koje ima instaliranu aplikaciju AMD Link i tako mu omogućiti da mu se putem Interneta pridruži u igri na njegovom računalu.

Novi softver dostupan je za preuzimanje na AMD-ovim službenim stranicama.