Apple pregovara s Toyotom o masovnoj proizvodnji svojeg električnog automobila

Predstavnici Applea navodno su ovih dana u Japanu i Južnoj Koreji gdje pokušavaju pronaći partnere za proizvodnju automobila, koji bi u masovnu proizvodnju trebao ući 2024. godine

Sandro Vrbanus subota, 4. rujna 2021. u 12:42

Potpuno električni i djelomično autonomni automobil pun naprednih tehnologija i tko zna čega – Apple Car, iCar ili nešto slično – koncept je o kojem se špekulira već godinama. Apple nikada nije službeno potvrdio da na njemu radi, ali količina informacija koja potvrđuje da se to događa je nezanemariva. Ono što znamo jest da Apple neće automobile proizvoditi sam, već će primarno raditi na popratnim tehnologijama i dizajnu, dok bi proizvodnja bila prepuštena nekom drugome.

Apple automobil već 2024.?

Ranije ove godine govorilo se kako je potencijalni proizvođač Hyundai, no dogovori dvaju kompanija navodno nisu urodili plodom. Apple, pak, ne odustaje, već i dalje planira u masovnu proizvodnju pustiti svoj električni automobil, i to već 2024. godine. Sada su njihovi predstavnici u još jednoj rundi pregovora u Južnoj Koreji i Japanu.

U Koreji su proteklih dana navodno posjetili Panasonic, LG, Samsung i SK Innovation, primarno u pokušaju da dogovore proizvodnju baterija, koje bi netko od spomenutih sklapao prema Appleovim nacrtima. Oni, navodno, razvijaju novi dizajn baterija koje bi radikalno smanjile trošak proizvodnje, uz istodobno povećanje kapaciteta. Jedan je izvor nedavno usporedio ovu vrstu baterija i njezinu inovativnost s iPhoneom, izjavivši kako je riječ o posve novoj razini, skoku kakav je iPhone donio u svijet mobitela.

Nakon obilaska korejskih tvrtki, Appleovi su se ljudi od povjerenja zaputili u Japan, gdje su se sastali s predstavnicima Toyote, u nadi da će s njima ostvariti suradnju. Toyota bi mogla biti ili proizvođač cijelog automobila ili tek dobavljač određenih dijelova. Prema ranijim informacijama, Apple ima primarni cilj svoje automobile i baterije za njih sklapati u SAD-u, gdje Toyota ima nekoliko svojih tvornica.

Nedavno se također doznalo da su dva inženjera, veterana autoindustrije iz Mercedes-Benza, prešla u Apple, gdje rade u skupini (tzv. Special Projects Group) koja pod velom tajne razvija neki budući automobil i sve vezano uz njega.