Pobjednik Idea Knockouta 2021 je IoT sustav za trening sportaša, Sportreact

U 17 sati proglašeni su pobjednički timovi najvećeg regionalnog natjecanja startup ideja, Idea Knockout 2021. Prvoplasirani je osigurao izlaganje svojeg proizvoda na CES-u 2022

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. rujna 2021. u 17:32

Danas je u coworking prostoru HUB385 u Zagrebu održano osmo po redu Bugovo natjecanje poslovnih ideja, Idea Knockout 2021. Petnaest je timova iz Hrvatske i regije svoje poslovne ideje iz tehnološkog i srodnih područja predstavilo stručnom žiriju. Za to su imali po pet minuta, a nakon toga odgovarali su i na pitanja publike i žirija.

Ove je godine i prvi puta na Idea Knockoutu održana i panel rasprava u kojoj su okupljeni predstavnici startup zajednice mogli čuti tko, kako i zašto ih može financijski "pogurati" u poslovanju
Ove je godine i prvi puta na Idea Knockoutu održana i panel rasprava u kojoj su okupljeni predstavnici startup zajednice mogli čuti tko, kako i zašto ih može financijski "pogurati" u poslovanju

Nakon saslušanih svih 15 prezentacija, članovi žirija ocijenili su ih prema unaprijed zadanim kriterijima (osobni dojam, inovativnost, održivost, potencijal, komunikativnost prezentera) bodove su zbrojili i proglasili pobjednika. Evo i službenih rezultata:

Pobjednik: Sportreact

Sportreact je Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika, namijenjen rekreativnim, ali i profesionalnim sportašima. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre tijekom održavanja treninga. Prošle godine na Idea Knockoutu osvojili su drugo mjesto.

Drugo mjesto: Marinacloud

SENSE4BOAT IoT senzori za brodove nove generacije koji smanjuju rizik od oštećenja plovila. Namijenjeni povećanju sigurnosti broda i uštedi na osiguranju broda, osobito u trenucima odsutnosti. Senzori su povezani s Control Centerom odakle se brod nadzire 24/7.

Treće mjesto: Wingo

Wingo je stol s integriranim grijanjem u svom postolju, prvi takav u svijetu koji radi na principu konduktivnog prijenosa energije. Štedi do 10x više energije nego postojeće električne grijalice, kao i u odnosu na plinske grijalice je ekološki prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2.

Pobjednički tim osvojio je put i smještaj u Las Vegasu, nastup na Eureka Parku na CES-u 2022 te dva mobitela Poco F3. Timovi koji su natjecanje završili na drugom i trećem mjestu dobili su priliku predstaviti se široj publici na Bug Future Showu u veljači sljedeće godine.

Članovi žirija ove su godine bili: Tina Mirčeta (Mastercard), Tanja Ivančić (Večernji list), Matija Hrestak (Croatia osiguranje), Hrvoje Balen (Algebra), Relja Marković (Addiko Bank), Davor Simičić (Varionica), Ljubiša Miodragović (EISA), Aleksandar Dlabač (Codelab), Dragan Petric (Bug). Predsjednik žirija još jednom je bio Bojan Mušćet (Hrvatski Telekom), a nadzor rada žirija provodio je Stjepan Jelušić (Codelab).

Idea Knockout 2021 održan je uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su Addiko Bank, Algebra, Croatia Osiguranje, HUB385, LAQO, Mastercard i Poco. Pivo za sve sudionike osigurala je Varionica, kavu Nescafe, a burgere Submarine.