Potres kod Splita pokazao da se otvaranje "potresne" aplikacije širi poput seizmičkih valova

U srijedu, 6. listopada, stanovnici Dalmacije osjetili su ono što žitelji središnje Hrvatske proživljavaju već mjesecima, a podrhtavanje tla ponovno je u aplikaciju EMSC prijavilo tisuće korisnika

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. listopada 2021. u 12:43

Ove je srijede u 21:57 sati područje Dalmacije zadesio potres lokalne magnitude 4,6 po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na granici s BiH, zapadno od Buškog jezera. Intenzitet u epicentru potresa bio je VI stupnjeva EMS ljestvice, a prema za sada dostupnim informacijama ozlijeđenih nema, dok je materijalna šteta gotovo zanemariva.

No, ovaj je potres još jednom podsjetio vlasnike servisa LastQuake koliko su stanovnici hrvatske osjetljivi na podrhtavanja tla, nakon lanjskih potresa u Zagrebu i, pogotovo, Petrinji.

Otvaranje aplikacije u valovima

Ono što je ovoga puta primijećeno kao zanimljivost jest činjenica da se učestalost otvaranja EMSC-ove aplikacije za prijavu i praćenje potresa širi oko epicentra gotovo kao seizmički valovi. To se događa posebno u područjima gdje postoji mnogo korisnika ove aplikacije, a Hrvatska je, znamo, jedno od njih.

Europsko-mediteranski seizmološki centar EMSC objavio je animaciju koja uspoređuje ova dva širenja. Na njoj možemo vidjeti crne točke, koje predstavljaju korisnike aplikacije, zatim narančaste, kojima je prikazano otvaranje aplikacije nakon potresa, kao i P i S valove potresa prikazane koncentričnim kružnicama koje se šire od epicentra.

Korelacija je jasno vidljiva, a animacija pokazuje i da su brojni korisnici pohrlili otvoriti mobilnu aplikaciju i provjeriti što je to, koliko snažno i gdje zatreslo, čak i prije nego su o tome dobili notifikaciju (označeno ljubičastim točkama).