Moždani implantati slijepoj ženi omogućili da vidi jednostavne oblike

Istraživači su stvorili oblik umjetnog vida uz pomoć implantata u mozgu slijepe pacijentice. To je iskorak prema izradi vizualne moždane proteze kojom bi se povećala neovisnost slijepih osoba

Mladen Smrekar petak, 22. listopada 2021. u 06:00

U članku objavljeni u časopisu Journal of Clinical Investigation, istraživači sa Sveučilišta Miguel Hernández, Nizozemskog instituta za neuroznanost i Centra za oči John A. Moran na Sveučilištu Utah opisali su kako je niz usađenih elektroda proizveo jednostavan oblik vida kod 58-godišnje slijepe volonterke u ispitivanju, provedenom u laboratoriju u španjolskom Elcheu. 

Mikroelektrode i specijalni softver

Neurokirurg je implantirao niz mikroelektroda, sastavljen od 100 mikroiglica, u vizualni korteks slijepe žene kako bi snimao i stimulirao neurone blizu elektroda.

Slijepa žena nosila je naočale opremljene minijaturnom video kamerom
Slijepa žena nosila je naočale opremljene minijaturnom video kamerom

Žena je nosila naočale opremljene minijaturnom video kamerom; specijalizirani softver kodirao je vizualne podatke iz kamere i slao ih na elektrode smještene u mozgu. Niz mikroelektroda zatim je stimulirao okolne neurone da proizvode bijele svjetlosne točke, fosfene, za stvaranje slike.


U vrijeme istraživanja žena iz eksperimenta bila je potpuno slijepa 16 godina. Nije imala komplikacija od operacije, a istraživači su utvrdili da implantat nije oštetio niti negativno utjecao na funkciju mozga. Uz pomoć implantata uspjela je identificirati linije, oblike i jednostavna slova. Kako bi joj pomogli u vježbanju s protezama, istraživači su stvorili videoigru s likom Marge Simpson. 

Eksperiment se pokazao sigurnim i djelotvornim
Eksperiment se pokazao sigurnim i djelotvornim

"Rezultati su dokazali sigurnost i djelotvornost eksperimenta i mogli bi pomoći ostvarenju dugogodišnjeg sna mnogih istraživača, a to je prijenos informacija iz vanjskog svijeta izravno u vizualni korteks slijepih pojedinaca, čime se obnavlja rudimentarni oblik vida", naglašava prof. Eduardo Fernández

Kortikalna vizualna proteza

Iako su ovi preliminarni rezultati vrlo ohrabrujući, trebat će odgovoriti na još niz važnih pitanja prije nego što će se kortikalna vizualna proteza smatrati održivom kliničkom terapijom, upozoravaju istraživači. No, u svakom slučaju, ovaj eksperiment vjerojatno će postati prekretnica za razvoj novih tehnologija koje bi mogle promijeniti način liječenja sljepoće.

Uz pomoć implantata slijepa žena uspjela je identificirati linije, oblike i jednostavna slova
Uz pomoć implantata slijepa žena uspjela je identificirati linije, oblike i jednostavna slova

Cilj je omogućiti slijepim osobama da mogu identificirati osobu, vrata ili automobil, što bi moglo povećati njihovu neovisnost i sigurnost. U sljedećem eksperimentu pokušat će koristiti sofisticiraniji sustav za kodiranje slike, sposoban istovremeno stimulirati više elektroda i izazvati složenije vizualne slike.