Ericsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci povećao neto dobit za više od 70 posto

Prihodi od prodaje porasli su im 6,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, bruto dobit 41,3%, a neto dobit (114,7 milijuna kuna u odnosu na 67,2 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2020.) čak 70,9%

Bug.hr četvrtak, 28. listopada 2021. u 06:00

U prvih devet mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak vrlo dobrih poslovnih rezultata, u usporedbi s istim periodom prošle godine.

„ Iza nas je još jedan uspješan kvartal u kojem smo nastavili ostvarivati odlične poslovne rezultate te se pozicionirati kao tržišni lider u novim tehnologijama. Najznačajniji događaj trećeg kvartala, koji će utjecati na cjelokupno telekom tržište Republike Hrvatske, bila je javna dražba frekvencijskog spektra za 5G mrežu održana u kolovozu. Alokacijom 5G spektra operatorima u Hrvatskoj otvoreno je novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju.“ istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle te nastavila: „ U odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine, prihodi od prodaje viši su 6,2%, pri čemu je ostvaren porast prihoda na svim tržišnim segmentima. S udjelom izvoza od 52,4% u ukupnim prodajnim rezultatima, kompanija zauzima visoko mjesto na listi najvećih hrvatskih izvoznika. Bruto marža bilježi značajan porast na 11,5% (prvih devet mjeseci 2020.: 8,7%) kao rezultat proizvodnog miksa, manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa operativne i troškovne učinkovitosti. Kao rezultat veće bruto dobiti te zadržavanja prodajnih i administrativnih troškova na sličnoj razini kao i prethodne godine, operativna dobit viša je 73,3% te iznosi 132,2 milijuna kuna, dok je neto dobit viša 70,9% te iznosi 114,7 milijuna kuna. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 235,3 milijuna kuna tako da novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem trećeg tromjesečja iznose 400,9 milijuna kuna.“

Tijekom ove godine na domaćem tržištu, u telekom segmentu, glavni partneri ENT, HT i A1 Hrvatska, su odmah nakon dodjele radio-frekvencijskog spektra za 5G krenuli s punom implementacijom ove nove tehnologije diljem Hrvatske.

U segmentu ICT-a Ericsson Nikola Tesla sudjeluje u brojnim državnim projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti, a potpisali su i nove ugovore s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH, Državnom geodetskom upravom te Ministarstvom unutarnjih poslova. S Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU strukturnih i investicijskih fondova u svrhu provedbe WaterQ projekta  (digitalna transformacija praćenja kvalitete vode). 

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar odabrala je ENT ICT rješenje koje će omogućiti prediktivnu analitiku u svrhu unaprjeđenja zaštite okoliša i održivog poslovanja.

U projektu implementacije središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije, za koju je Ericsson Nikola Tesla potpisao ugovor u četvrtom tromjesečju prošle godine, u tijeku je isporuka druge faze projekta.

Također i isporuka usluga prema matičnoj kompaniji Ericsson kontinuirano raste.