Nvidia premješta svoj metaverzum u oblake. Isto namjerava i Microsoft

Nvidia je svoj Omniverse učinila dostupnim u oblaku, gdje kreatori mogu surađivati samo jednim klikom, bez potrebe za prijenosom ogromnih skupova podataka

Mladen Smrekar srijeda, 30. ožujka 2022. u 11:26

Zahuktava se utrka za izgradnju metaverzuma. Dok Meta tvrdi da je dosad izradila više od 10.000 digitalnih svjetova, proizvođač čipova Qualcomm ulaže milijune u pružanje impresivnih iskustava u proširenoj stvarnosti. Trenutno stotine brendova žele pokrenuti svoje trgovine u metaverzumu, a tu je i Nvidia koja je upravo povukla potez koji bi mogao privući brojne kreatore virtualnih svjetova.

Omniverse Cloud

Nvidia svoj metaverzum naziva Omniverse, i to ne samo zato što želi zvučati drugačije od Mete, već i zato što su to ime osmislili punu godinu prije nego što se Meta pojavila u vijestima.

Omniverse kako ga vide autori Jae Solina, Oscar Olarte, Ting Song i Samuel Prince
Omniverse kako ga vide autori Jae Solina, Oscar Olarte, Ting Song i Samuel Prince

U Nvidijinom Omniverseu 3D dizajneri dijele virtualni svijet u kojem mogu stvarati, a njihovu uslugu koristi više od 700 tvrtki, uključujući Lockheed Martin, Sony Animation Pictures i BMW.

Nvidia je svoj Omniverse učinila dostupnim u oblaku, gdje kreatori mogu surađivati samo jednim klikom, bez potrebe za prijenosom ogromnih skupova podataka.

Tvrtka je predstavila i aplikaciju Omniverse Create koja omogućuje izradu digitalnih svjetova u stvarnom vremenu. Tehnički nepotkovani korisnici mogu jednostavno pregledati prikaze pomoću aplikacije View, koju pokreće platforma GeForce Now.

Microsoftovi planovi 

Nvidijin potez čini metaverzum pristupačnijim tvorcima, ali i klijentima koji će sada moći iskoristiti snagu oblaka i iskusiti metaverzum na svojim prijenosnim računalima i pametnim telefonima.

Retrofuturizam u Nvidijinom omniverzumu
Retrofuturizam u Nvidijinom omniverzumu

Omniverse je tako nadmašio Metu, ali i Microsoft koji se također namjerava uključiti u izgradnju metaverzuma. Ranije ove godine, tvrtka je objavila planove za preuzimanje Activisiona, čime je ojačala svoju poziciju graditelja metaverzuma. Sa svojim uslugama u oblaku, Azure, Microsoft bi mogao slijediti put Omniversea i svoju verziju metaverzuma postaviti u oblak.