Microsoft navodno radi na uvođenju reklama u free-to-play videoigre na Xboxu

Iako se reklame često viđaju u mobilnim videoigrama, vidjeti ih na konzolama prava je rijetkost. Microsoft to navodno želi promijeniti sa svojim novim programom oglašavanja

Matej Markovinović subota, 16. travnja 2022. u 20:59

Microsoft navodno radi na programu koji će brendovima omogućiti prikazivanje reklama unutar free-to-play Xbox videoigara. Kako tvrde anonimni izvori za Insider, reklame bi se, primjerice, mogle pojavljivati na digitalnim oglasnim panoima u trkaćim igrama, pa korisnicima ne bi trebale smetati u igranju.

Štoviše, izvori upoznati sa situacijom kažu da je Microsoft posebno zabrinut da bi reklame mogle iritirati igrače, pa je u planu izgradnja „privatnog tržišta“ (private marketplace) kako bi tvrtka u svoj program pustila samo odabrane robne marke.

Navodi se i činjenica da Microsoft ne namjerava uzimati dio prihoda od reklama, već će umjesto toga omogućiti developerima i reklamnim tvrtkama da podijele zaradu. Nagađa se da tvrtka tako želi pružiti developerima još jedan način zarade, što bi ih u konačnici potaknulo da izrađuju još više free-to-play naslova na platformi.

Microsoft nije potvrdio ove planove.

„Uvijek tražimo načine da poboljšamo iskustvo za igrače i developere, ali nemamo ništa više za podijeliti“, kratko je priopćio glasnogovornik tvrtke za Insider. Valja istaknuti da izvori tvrde da će se reklame u free-to-play videoigrama pojaviti već u trećem kvartalu ove godine.