Britanci planiraju kvantna računala ugrađivati u – tenkove i borbene avione

ORCA Computing, britanski startup koji razvija kvantno računalo kompaktnih dimenzija, sposobno raditi na sobnoj temperaturi, objavilo je suradnju s Ministarstvom obrane Ujedinjenog Kraljevstva

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. lipnja 2022. u 06:00

Britanski startup ORCA Computing objavio je protekloga tjedna dvije velike vijesti vezane uz svoje poslovanje i napredak tehnologije kojom se bave – kvantnog računalstva. Izvijestili su, kao prvo, da su prikupili čak 15 milijuna dolara u svojoj prvoj rundi financiranja. Novi će kapital iskoristiti za daljnji razvoj fotonskih kvantnih računala i softvera, koji bi trebali funkcionirati na kvantnim principima, ali ne u kompliciranim industrijskim ili laboratorijskim okruženjima.

Naprotiv, ORCA razvija tehnologiju kvantnog računalstva koja bi radila na sobnoj temperaturi i unutar malenog kućišta, usporedivog s desktop računalima. Cilj im je, poručuju, dati kvantna računala u ruke kompanijama i organizacijama koja imaju potrebe za naprednim sustavima obrade podataka i strojnim učenjem. Jedna od organizacija koje su odlučile pokušati iskoristiti ovu tehnologiju je i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, pa time dolazimo i do druge bitne objave ORCE: ovo ministarstvo kupit će njihovo kvantno računalo PT-1.

Tehnologija u nastajanju

Plan Ministarstva je tijekom narednih godinu dana zajednički s ovom kompanijom razvijati mogućnosti kvantnog desktop računala zasnovanoga na fotonskim procesorima, koje, dakle, koristi fotone za izvođenje kompleksnih zadaća optimizacije i strojnoga učenja.

Kao osnovne primjene tog računala ističu se analiza slika, prepoznavanje rukopisa i donošenje odluka, među ostalim, a Ministarstvo obrane najavilo je da ima ideju ugrađivati ga u – tenkove. Cilj im je "učiniti tenkove pametnima", a jednog dana, možda, donijeti istu tehnologiju i u borbene avione.

Tenk Challenger 3, možda i s kvantnim računalom?
Tenk Challenger 3, možda i s kvantnim računalom?

Kvantna računala ORCA Computinga koriste tehnologiju koja ne zahtijeva velike i složene rashladne sustave ili vakuum. Ona funkcioniraju unutar kompaktnog plug-and-play kućišta koje se može postaviti u standardne ormare (rackove). Tehnologija zapisa informacija i njihovog očitavanja u fotonima je patentirana, no za sada britanski startup nema konkretne dokaze da se zaista radi o kvantnom računalstvu, niti da je njihovo rješenje po bilo čemu superiornije klasičnim računalima.