Traže se radnici: problem nije nestašica čipova, nego stručnjaka koji će ih napraviti

Od Toshibe do Sonyja, najveći japanski proizvođači čipova upozoravaju da vladine napore da ožive domaću industriju ugrožava kronični manjak kvalificirane radne snage

Mladen Smrekar četvrtak, 30. lipnja 2022. u 14:06

Japan se trenutno suočava s nedostatkom kvalificiranih inženjera, jer zemlja nastoji ojačati svoj sektor proizvodnje poluvodiča koji posrće od pojave pandemije Covida-19.

Apel proizvođača

U nedavnom apelu Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije udruga elektroničke industrije koja predstavlja velike proizvođače kao što su Toshiba i Sony upozorila je da je razdoblje do 2030. godine posljednja šansa za japansku industriju poluvodiča da stane na noge i vrati poziciju na globalnom tržištu.

Japansko udruženje industrije elektroničke i informacijske tehnologije (JEITA) procijenilo je da će osam velikih proizvođača u sljedećih 10 godina morati zaposliti oko 35.000 inženjera kako bi održali korak s tempom ulaganja.

"Često se kaže da nedostaju poluvodiči, ali najveći nedostatak su inženjeri", upozoravaju japanski proizvođači.

Kvalitetni stručnjaci

Nedostatak čipova, uzrokovan poremećajima lanca opskrbe povezanim s pandemijom, povećanjem potražnje nakon prelaska na rad na daljinu i tekućim trgovinskim ratom između SAD-a i Kine, trenutno utječe na mnoge industrije koje se oslanjaju na tehnologiju. Promjene na bolje zasad nisu na vidiku.

Talente trenutno radije biraju karijere u financijskim institucijama ili tehnološkim tvrtkama
Talente trenutno radije biraju karijere u financijskim institucijama ili tehnološkim tvrtkama

Proizvodnja poluvodiča ovisi o broju kvalitetnih stručnjaka koji će ih proizvoditi i smišljati nove ideje, kažu u japanskoj udruzi. Japan je bio vodeći proizvođač poluvodiča, ali su ih s vremenom pretekli proizvođači iz Južne Koreje, Tajvana i Kine. Masovna otpuštanja radnika nakon globalne financijske krize 2008. ostavila je pustoš od koje se Japan nikad nije oporavio.

Privlačenje talenata

Japanske škole okrenute su informatici i malo tko danas uči o poluvodičima. Za kvalitetnim kadrom vlada jagma na globalnoj razini; žele li opstati na tržištu, u Japanu moraju pronaći način kako biti konkurentan i privući radnu snagu.

Najveći proizvođači čipova u zemlji sad se okreću lokalnim sveučilištima i daju dodatni novac za zapošljavanje inženjera, u nadi da će tako privući talente koji trenutno radije biraju karijere u financijskim institucijama ili tehnološkim tvrtkama.

Novi pogoni

Velika sredstva ulažu se u inovacije. Prošli mjesec američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida obećali su jačanje proizvodnih kapaciteta i suradnju na razvoju naprednih čipova. Štoviše, TSMC, Sony i Kioxia najavili su izgradnju novih pogona za proizvodnju čipova u Japanu. Tvornice se lako izgrade, ako treba i preko noći, no tako brzo nemoguće je pronaći kvalitetan kadar koji će raditi u njima.