Xiaomi je započeo proizvodnju pametnih telefona u Vijetnamu

Uređaji koje Xiaomi proizvede u Vijetnamu, isporučivat će se lokalno te u druge zemlje jugoistočne Azije, a sve sa svrhom smanjenja troškova

Matej Markovinović srijeda, 6. srpnja 2022. u 09:10
📷 Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter

Tijekom prošle godine, proizvođači pametnih telefona naišli su na brojne prepreke u Kini, pa sada traže alternativne linije proizvodnje i opskrbnog lanca. Jedan od njih je i Xiaomi, kineski tehnološki gigant, koji je svoju proizvodnju započeo u novom proizvodnom pogonu u Vijetnamu.

Naime, proizvodni pogon smjestio se na sjeveru zemlje, a proteže se na 200.000 četvornih metara te predstavlja investiciju od 80 milijuna dolara. Xiaomijevi uređaji proizvedeni u Vijetnamu isporučivat će se lokalno te u druge zemlje jugoistočne Azije, uključujući Maleziju i Tajland.

„Postavljanje proizvodnog pogona u Vijetnamu ili drugim zemljama jugoistočne Azije, može smanjiti troškove i poboljšati učinkovitost isporuke telefona kineskih proizvođača, s obzirom na potencijalnu potražnju na tržištu i relativno niske troškove rada u regiji“, rekao je za Global Times tehnološki analitičar Ma Jihua.

Xiaomi je, inače, drugi po tržišnom udjelu u Vijetnamu s 22 posto, dok je prvi južnokorejski Samsung s 34 posto. Ostali Xiaomijevi proizvodni pogoni, podsjetimo, nalaze se u Kini i Indiji.