Razvijen najizdržljiviji elektromotor ikada, može raditi neograničeno dugo

Njemačka kompanija MAHLE predstavila je inovativni elektromotor, za koji kažu da pri vršnom opterećenju može raditi neograničeno vrijeme, a primjenu mu vide u vozilima i radnim strojevima

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. srpnja 2022. u 16:52

Proizvođač automobilskih dijelova i tehnologije MAHLE, sa sjedištem u njemačkom Stuttgartu, predstavio je potencijalno revolucionarni elektromotor s novim konceptom hlađenja, koji je u stanju na 90% nazivnog vršnog opterećenja raditi – neograničeno dugo. Iz kompanije pojašnjavaju da je riječ o motoru tipa superior continuous torque (SCT), odnosno motoru kontinuiranog momenta, jedinstvenome na tržištu.

Ono što je omogućilo izradu ovakvoga motora jest inovacija u tehnologiji hlađenja. Sustav funkcionira tako da uvlači ulje za hlađenje izravno u motor kroz središnje smješten usis, a zatim koristi centrifugalnu silu rotora, čime usmjerava to ulje oko zavojnica statora (kao što je vidljivo u priloženom videu). Ovako zagrijano ulje potom izlazi iz motora i njegova se toplina može regenerirati negdje u motoru, ako je potrebno, ili pak provući kroz izmjenjivač topline i tako ohladiti.

Radna snaga mu je 90% vršne

Nova tehnologija hlađenja omogućava i da ovaj motor bude kompaktnih dimenzija i malene mase, a istodobno i robustan te otporan na habanje. Time se uštede ostvaruju u području energije, mase, ali i potreba za održavanjem. Na zahtjev kupca moguće ga je izraditi i bez rijetkih metala, iako u standardnoj izvedbi koristi trajne neodimijske magnete. Izvedba bez magneta bit će potpuno otporna na habanje i još efikasnija, najavili su.

Kompanija primjenu ovog inovativnog trajno pobuđenog sinkronog elektromotora vidi u izradi električnih osobnih i gospodarskih vozila, građevinskih strojeva, kamiona ili traktora. Smatraju da je ovakva tehnologija idealna za zamjenu motora s unutarnjim izgaranjem fosilnih goriva u svim tipovima vozila, pa bi trebala olakšati energetsku transformaciju transportnog sektora.

"Lako je izraditi veliki elektromotor koji na kratko vrijeme daje visoke performanse. Ono što je do sada nedostajalo na tržištu bili su izdržljivi, a kompaktni motori, kako bi električna vozila mogla funkcionirati bez ograničenja u svakodnevnoj upotrebi. Naš novi SCT-E motor je rješenje za to", poručili su iz njemačke kompanije. MAHLE će ovu inovaciju službeno predstaviti u rujnu, na sajmu IAA Transportation u Hannoveru.