Oppo i OnePlus zaustavili prodaju u Njemačkoj zbog Nokijine tužbe

Kineski proizvođači pametnih telefona, Oppo i OnePlus, primorani su zaustaviti prodaju u Njemačkoj zbog izgubljene parnice s finskim telekomunikacijskim divom, Nokijom

Matej Markovinović srijeda, 10. kolovoza 2022. u 22:37

Oppo i OnePlus prestali su prodavati mobitele i pametne satove u Njemačkoj zbog sudske odluke u korist Nokije koja ih je tužila zbog povrede patenta.

Naime, kako prenosi Juve Patent, Nokia (finski telekomunikacijski div, a ne mobilni brend) je optužila kineske proizvođače da koriste njezinu patentiranu tehnologiju za obradu 4G i 5G signala bez plaćanja licence.

Finska je tvrtka dobila parnicu prošloga tjedna na njemačkom sudu, a OnePlus i Oppo dobili su zabrane prodaje u Njemačkoj. Svoj komentar o ovom slučaju dao je za The Verge voditelj komunikacija OnePlusa, Spenser Blan, okrivivši Nokiju da ima „nerazumno visoke naknade“ za svoje patente.

„Aktivno radimo na rješavanju ove pravne situacije. Dok su prodaja i marketing relevantnih proizvoda na čekanju, OnePlus ostaje predan njemačkom tržištu i nastavit će poslovanje. U međuvremenu, korisnici OnePlusa u Njemačkoj mogu nastaviti koristiti naše proizvode i povezane usluge“, objašnjava Blan.  

Zabrana prodaje trenutno je ograničena na Njemačku, pa stranice Oppa i OnePlusa u drugim europskim zemljama nisu pogođene. Kineski proizvođači se mogu žaliti na ovu sudsku odluku, no trenutno nije poznato hoće li to učiniti.