Cooler Master CK721 - Taman praktično

Minijaturna, ali multifunkcionalna, bežična mehanička tipkovnica dolazi u dvije boje i s tri vrste mehaničkih prekidača

Borna Pleše petak, 12. kolovoza 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Bežična mehanička 65-postotna
Pozadinsko osvjetljenje RGB
Kabel 1 m
Vrsta priključka USB-C, 2.4 GHz Wi-Fi, Bluetooth 5.1
Dimenzije 334 x 118 x 37 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Pristupačna tipkovnica malog formata s mogućnostima koje nadilaze očekivanja (i cijenu)

Ako nemate previše mjesta na radnom stolu, nabavljanje tipkovnice manjeg formata mogao bi biti dobar način za uštedu prostora. Na tržištu postoje neki ekstremni primjeri minimalističkih formata tipkovnica, ali format "65%" mogla bi biti dobra razumna granica za većinu korisnika. Upravo taj format nalazimo na Cooler Masterovom bežičnom modelu CK721; nema F tipki, numeričkog dijela ni nekih manje korištenih tipki, ali bez njih su ostvareni ušteda prostora i kompaktan, ali funkcionalan dizajn.

Bijela varijanta izgleda zanimljivo, ali u obje varijante dolazi crni naslon za ruke, što pomalo narušava sklad boja
Bijela varijanta izgleda zanimljivo, ali u obje varijante dolazi crni naslon za ruke, što pomalo narušava sklad boja

Model CK721 dolazi u dvije boje: bijeloj i tamnosivoj. Obje varijante izgledaju dobro i, još važnije, imaju kvalitetne kapice tipki. Mala pravokutna tipkovnica nešto je viša od uobičajenog, ali zato što u sebi sadrži pretinac za spremanje prijemnika za bežično spajanje i bateriju, koja bi trebala omogućiti do 75 sati rada, pod uvjetom da rasvjeta nije uključena. Kvaliteta izrade gornje strane tipkovnice odlična je. Nismo naišli ni na jednu klimavu tipku, a izmjenjiva aluminijska ploča znači da održavanje i čišćenje neće biti teško.

Sa strane i na poleđini nalazi se plastika koja ne ostavlja najbolji dojam, a poklopac skrivenog pretinca čini se krhkim i potpuno se odvaja, stoga ga je vrlo lako izgubiti. Ne mislimo da se radi o lomljivom uređaju, ali nekoliko plastičnih detalja narušavaju općenitu visoku kvalitetu dizajna i izrade.

Pogled iz profila pokazuje da se radi o relativno visokoj tipkovnici, ali to nije problem za ergonomiju, pogotovo ako koristite priloženo odmorište za dlanove
Pogled iz profila pokazuje da se radi o relativno visokoj tipkovnici, ali to nije problem za ergonomiju, pogotovo ako koristite priloženo odmorište za dlanove

Mehanički prekidači u toj tipkovnici kineske su proizvodnje, ali u tome nisu izuzetak na tržištu. Dojam koji smo dobili koristeći taktilnu, smeđu varijantu prekidača, dobar je, a tipkovnicu je moguće nabaviti i s crvenom ili plavom varijantom. Performanse su načelno usporedive s Cherryjevim poznatim modelima Cherry MX Brown, Red i Blue, iako smo primijetili da je aktivacija prekidača malčice manje precizna, no ne značajno. Pjenasto odmorište za dlanove, koje dolazi u paketu, relativno je bazično, ali radi se o zgodnom i udobnom dodatku, koji se lako može ignorirati ako vam ne odgovara, jer se ne fiksira za samu tipkovnicu nego se samo smješta na stol.

Dvostruke uloge

Bez obzira na manjak tipki, tipkovnici CK721 ne manjka funkcionalnosti. Sve tipke koje nedostaju u odnosu na tenkeyless modele imaju svog "dvojnika" na nekoj drugoj tipki. To je uobičajen princip za skraćene tipkovnice, ali ovdje se, osim "dupliranih" tipki, mogu naći i uobičajene multimedijske kontrole, tipke za upravljanje RGB osvjetljenjem, a tu je i mogućnost prebacivanja profila i uređaja na koje je tipkovnica trenutačno spojena. Usto, u gornjem desnom kutu nalazi se kotačić za upravljanje glasnoćom zvuka, no mogu mu se dodijeliti i razne druge funkcije, ovisno o profilu koji se koristi.

Aplikacija MasterPlus omogućuje detaljnije uređivanje profila, podešavanje postavki za nisku potrošnju baterije i mapiranje svake tipke i prekidača na tipkovnici, što dodatno povećava funkcionalnost i prilagodljivost uređaja, koji i bez posebnog podešavanja ionako nudi najpotrebnije funkcije.

Mehanički prekidači koji dolaze s ovom tipkovnicom nisu proizvod nekog poznatog brenda, što objašnjava razumnu cijenu
Mehanički prekidači koji dolaze s ovom tipkovnicom nisu proizvod nekog poznatog brenda, što objašnjava razumnu cijenu

Bežično spajanje možda je najimpresivniji detalj tog modela. Osim klasičnog bežičnog spajanja, za koje se koristi priloženi USB prijamnik, podržava i Bluetooth vezu s maksimalno tri uređaja. Takva svestranost obično je rezervirana za mnogo skuplje tipkovnice, što znači da CK721 predstavlja pristupačniju alternativu za korisnike koji se redovito moraju prebacivati između više uređaja. Veličina Cooler Masterove tipkovnice u tom smislu uvelike olakšava prenosivost.

Uz malo pažnje, ovo bi lako mogao biti pouzdan suputnik ili uređaj za prenošenje sa stola na stol. No, najbolja je ipak cijena po kojoj ga se može nabaviti, jer je vrlo pristupačna s obzirom na sve što nudi, čak i ako ne odaje dojam teškog luksuza.

Cooler Master CK721

  • Pregršt funkcija u malom formatu
  • Praktičan naslon za ruke
  • Dobre tipke
  • Bežična i višestruka Bluetooth povezivost
  • Plastično kućište na nekim mjestima ne ulijeva povjerenje
Izrada 8
Mogućnosti 9
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 100 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Cooler Master
Bug 358 rujan 2022.