U dva sata prikupio 100.000 dolara i pokazao koliko je lako prevariti ulagače u kriptovalute

Istraživač koji se bavi financijama i kriptovalutama putem Twittera je oglasio kako pokreće profitabilnu zajedničku investiciju. Bez da je i pojasnio o čemu se radi, novac se samo slijevao

Sandro Vrbanus utorak, 6. rujna 2022. u 12:00

Velik broj ljudi zainteresiranih za brzu i laku zaradu "bez motike" nikada nije bio dostupniji. Preko društvenih se mreža može doći do brojnih malih ulagača koji nerijetko postaju žrtve raznih prevaranata – a koliko je to zapravo lako učiniti, pokazao je jedan stručnjak za kriptovalute i financijska tržišta, nadimka FatManTerra.

Eksperiment uspio

On je putem svojeg računa na Twitteru oglasio kako je "dobio pristup visokoprofitabilnoj farmi za rudarenje". Napisao je da je uložio koliko je mogao, ali da je ostalo još mjesta te pozvao zainteresirane da mu se jave. Prioritet je najavio dati "žrtvama" pada UST tokena, a nikakve druge detalje o investiciji nije dao – imena uključenih, vrstu i način zarade, potencijalnu dobit… sve to namjerno je izostavio. Naravno, sve je bila laž.

Unatoč tako šturom pozivu, a budući da na Twitteru ima nešto preko 100 tisuća pratitelja, privatne poruke su mu vrlo brzo preplavili oni koji su spremni uložiti u njegovu "shemu". U samo dva sata FatManTerra je prikupio oko 100.000 dolara (3,45 BTC na Twitteru i 2 BTC na Discordu) za svoju lažnu investiciju. Ubrzo je javno i otkrio da je sve bio samo eksperiment te "ulagačima" vratio sve što su mu uplatili.

Iskoristio je ovaj slučaj kako bi pratiteljima ukazao na lakovjernost ulagača i upozorio ih na slične pothvate koji im neće vratiti novac. "Ne postoji besplatni ručak. Ne postoje viokoprofitabilna ulaganja bez rizika", poručio je, naglasivši da razni kriptoinfluenceri, čak i s više pratitelja na društvenim mrežama, često oglašavaju slične prevarantske akcije. "Previše je jednostavno prevariti ljude u kriptu, i to se mora promijeniti. Ako ne razumijete odakle se zarađuje, zarađuje se na vama", zaključio je svoju poučnu priču.