Tajni podaci NATO saveza, ukradeni Portugalu, prodaju se na Dark webu

Portugalskom glavnom stožeru Oružanih snaga hakeri su ukrali podatke vezane uz NATO savez, označene kao strogo povjerljive, a potom ih ponudili na prodaju

Sandro Vrbanus petak, 9. rujna 2022. u 06:00

Glavni stožer Oružanih snaga Portugala (EMGFA) bilo je nedavno metom hakerskoga napada, u kojem su napadači uspjeli ukrasti im tajne podatke. Među njima našli su se i podaci klasificirani kao tajne u vlasništvu NATO saveza, a oni su sada dostupni svakome tko ih želi platiti.

Portugalske su institucije postale svjesne hakerske krađe tek kada su navedeni tajni podaci osvanuli na Dark webu. Hakeri su, naime, kako bi dokazali da su zaista u posjedu tajnih informacija, na Dark web postavili dio tih podataka. Nedugo zatim to su primijetili američki kibernetički obavještajci te obavijestili američki ambasadu u Lisabonu, koja je pak ovo otkriće dojavila portugalskim vlastima.

Ukradene stotine dokumenata

Portugalski je ured za nacionalnu sigurnost odmah naredio istragu i skeniranje cijele računalne mreže napadnute organizacije. Tamošnji mediji javljaju kako je riječ o vrlo ozbiljnim dokumentima pod oznakom tajne, a njihovo bi raspačavanje u javnosti moglo dovesti do velike krize i ugroziti integritet Portugala kao članice NATO-a. Navodno je riječ o više stotina strogo povjerljivih dokumenata.

Za sada nije poznato kako su se hakeri uspjeli neopaženo "ušuljati" u sustave portugalskih vojnih organizacija. Sigurno je tek da je negdje u sigurnosnom lancu došlo do propusta, pa su neovlašteni korisnici mogli pristupiti visoko klasificiranim tajnim dokumentima na sustavima koji nisu aktivno povezani na Internet. Ipak, podaci su odande ukradeni putem običnih, neosiguranih veza.

Najavljeno je i da će istragu provesti parlamentarno povjerenstvo za obranu, a cilj je doznati kako, zašto te najvažnije, tko je uspio ukrasti NATO-ve strogo povjerljive podatke.

Iz Sjevernoatlantskog saveza za sada nema službenih informacija. Oni na svojim stranicama javljaju tek kako je primijećena aktivna hakerska kampanja usmjerena prema Albaniji i nekoliko drugih članica, a da za te kibernetičke napade odgovornima smatraju iranske vlasti.