Patent otkriva inovaciju za Apple Pencil: snimanje boja i tekstura iz stvarnog svijeta

Neka buduća generacija Appleovog stylusa za korištenje uz iPad mogla bi dobiti vrlo korisnu funkciju – njezinim bi vrhom trebalo biti moguće uzeti uzorak površine i prenijeti ga na ekran

Sandro Vrbanus srijeda, 4. siječnja 2023. u 10:55

Apple Pencil jedini je aktivni stylus koji službeno podržavaju iPadi, do sada je izdan u dvije generacije, 2015. i 2018. godine, pa je za očekivati da bismo uskoro mogli vidjeti i treću generaciju. Osim vrha koji prepoznaje razine pritiska, akcelerometara koji prepoznaju geste i ostalih postojećih funkcija Appleove pametne olovke, neka buduća generacija mogla bi dobiti i vrlo korisnu funkciju uzorkovanja predmeta iz stvarnog svijeta.

Digitalno uzorkovanje analognog svijeta

Otkriva to nedavno otkrivena patentna prijava, kojom Apple otkriva u kojem smjeru njihovi inženjeri vide razvoj ovog dodatka za iPad. Kako otkriva specijalizirani portal Patently Apple, ova patentna prijava opisuje uređaj oblika olovke, s ugrađenim optičkim senzorima u njegovom samom vrhu. Senzor bi se sastojao od elementa koji emitira svjetlost različitih valnih duljina te detektora koji bi snimali odraz s površine. Na taj bi način Apple Pencil dobio mogućnost snimanja površine nad kojom se nalazi.

Iz patentne prijave: snimi površinu u stvarnom svijetu i prenesi je na digitalni ekran
Iz patentne prijave: snimi površinu u stvarnom svijetu i prenesi je na digitalni ekran

Senzori u vrhu poslužili bi tako dizajnerima, arhitektima i ostalim profesionalcima sličnih zanimanja da postave svoj stylus nad željenu plohu te s nje 2uzmu uzorak" boje i teksture iz stvarnog svijeta. Potom bi taj uzorak olovka prenijela bežično u digitalni svijet, tj. omogućila daljnju manipulaciju bojom, primjenu teksture na digitalne površine i slično. U cijeli proces uzorkovanja površine bio bi uključen i inercijski senzor olovke, koji bi odredio kut pod kojim je površina snimana – tako da bi, u teoriji, tekstura mogla biti snimljena i lako digitalizirana u tri dimenzije.

Iako objavljen tek nedavno, ovaj je patent predan američkom patentnom uredu (USPTO) još u lipnju 2021. godine, a do danas nije odobren. Apple ima običaj patentirati sve inovativne ideje, ma kako nerealne bile, pa čak i one sasvim realne, koje ne planiraju uvesti u svoj proizvodni asortiman. Samim time, ne može se zaključiti hoće li Apple Pencil ikada dobiti koristan dodatak u vidu senzora površine – ali svakako je riječ o dobrodošloj inovaciji koju bi mnogi pozdravili.