Otvorene narudžbe za još jedan osobni eVTOL dron

Američki RYSE Aero Technologies predstavio je svoju osobnu letjelicu na prošlotjednom CES-u, a u sklopu predstavljanja otvorio je i knjigu narudžbi. Isporuke najavljuju za kraj godine

Sandro Vrbanus subota, 14. siječnja 2023. u 16:50

Tržište ultralakih osobnih eVTOL letjelica, praktički putničkih dronova za osobnu upotrebu i na električni pogon, u posljednje vrijeme vrlo je aktivno. Gotovo svakog tjedna stižu vijesti o različitim letećim automobilima, taksijima ili pak malenim letjelicama za zabavu i slobodno vrijeme. Tom se nizu na prošlotjednom sajmu CES u Las Vegasu pridružila i američka kompanija RYSE Aero Technologies, svojom letjelicom nazvanom RECON.

I ovdje je riječ o multikopterskoj letjelici na električni pogon, s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja, koja može ponijeti samo jednu osobu, pilota. Taj pilot za upravljanje RECON-om ne treba pilotsku dozvolu (barem ne u SAD-u), a letjeti može brzinom do najviše 100 km/h ili krstariti preporučenom brzinom od 65 km/h.

Vrijeme autonomije letjelice deklarirano je na 20 minuta, doseg na 45 kilometara, dok je plafon leta 120 metara iznad tla (do nadmorske visine od 3 kilometra). Za pogon je zaduženo šest elektromotora s elisama od ugljikovih vlakana, dok su baterije izrađene kako bi ih se moglo brzo zamijeniti i staviti na punjenje.

Vodom, zemljom, zrakom

Kako bi se pilotu olakšao posao, dok on upravlja letom uz pomoć dviju palica, u tome mu pomažu računala, koja održavaju stabilnost leta, čak i pri udarima vjetra. Kada poželi sletjeti, pilot treba samo pronaći pogodno mjesto za to te pritisnuti tipku "sleti sada". Sve ostalo učinit će autopilot. U ponudi će biti letjelice s fiksnim nogama za slijetanje na tlo, ali oblik i konstrukcija trupa omogućavaju im i slijetanje na vodenu površinu, na kojoj će bez problema plutati.

Iz kompanije kažu kako su "zatrpani" upitima i narudžbama. Primarno se za letjelicu interesiraju entuzijasti, ali i farmeri, kojima bi ona mogla poslužiti za brzi nadzor velikih površina. Iz tog su razloga već sada počeli zaprimati narudžbe, kako bi osigurali dovoljno novca za početak proizvodnje te stvorili red čekanja na isporuku. Kad je riječ o serijskoj proizvodnji i prvim isporukama, s time bi trebali započeti do kraja ove godine. Cijena letjelice RECON postavljena je na 150.000 američkih dolara.