Samsung OLED S95C je flagship model koji donosi najbolje od OLED i Quantum Dot tehnologije

Najjači Samsungov OLED model nakrcan je tehnologijama u području gaminga, audia, ali naravno glavna mu je prednost QD OLED ekran koji omogućuje ponajbolji prikaz slike na tržištu

Bug.hr petak, 24. ožujka 2023. u 12:36
SPECIFIKACIJE – Samsung OLED S95C
Ekran 65 QD OLED/ 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+,HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Procesor Neural Quantum Processor 4K
Softver Tizen 7

 

I dok svaka tehnologija televizora ima neke prednosti, pa se Samsung dugo godina oslanjao na klasične LED modele s Quantum Dot tehnologijom koja je pojačavala prikaz boje i omogućavala visoku svjetlinu, OLED paneli s druge strane nude nevjerojatan kontrast i prikaz crne. Nakon dugo godina izbjegavanja OLED televizora, Samsung je u 2022. godini predstavio svoj OLED model S95B, prethodnicu novog lineupa. Posebnost Samsungovog OLEDA je miješanje svih prednosti koje donose ovi paneli s Quantum Dot tehnologijom.

To se očituje u i dalje fenomenalnom prikazu crne boje, jer ponovimo, OLED nema pozadinsko osvijetljenje i u stanju je upaliti i ugasiti svaki piksel. Posljedično, OLED televizori imaju ogroman kontrast. Kada se tome doda Quantum Dot sloj nano čestica, omogućuje se visoka svjetlina panela koja ide do 900 cd/m², a uz peak brightness opciju i više od 1000 što je odličan rezultat za OLED panel. Postignuta svjetlina omogućuje i puno bolji prikaz HDR sadržaja koji će uz visoki kontrast i visoku svjetlinu doći više do izražaja. OLED paneli već u startu imaju kvalitetan prikaz boja, a Quantum Dot to stavlja na još viši nivo. Samsung među promotivnim materijalima među ostalima ističe upravo prikaz boja čiju je kvalitetu verificirao Pantone. Zanimljivo je da među podržanim HDR standardima nema Dolby Vision.

OLED omogućuje iznimno tanke panele, a Samsung je to dodatno omogućio sa svojim One Connect Box dodatkom u kojemu se nalazi hardver i sučelja
OLED omogućuje iznimno tanke panele, a Samsung je to dodatno omogućio sa svojim One Connect Box dodatkom u kojemu se nalazi hardver i sučelja

Za procesiranje slike brine se poznati Samsungov procesor Neural Quantum 4K koji je zaslužan za upscale slike na 4K rezoluciju. Još jedna odlika OLED ekrana je fenomenalna vidljivost i iz najšireg kuta, pa će u slici moći uživati i oni koji nisu smješteni centralno nasuprot televizoru.

Još jedno područje u kojemu se S95C ističe su gaming opcije. Televizor je opremljen s čak četiri HDMI 2.1 sučelja, a uz to ima izuzetno niski input lag, ekran podržava 144 Hz osvježavanje te AMD FreeSync i Nvidia G-Sync. Za konzolaše su podržani Auto low latency mode i promjenjivi refresh rate, pa nećete morati prebacivati u game mod televizora za nisko kašnjenje signala.

Dizajnom je Samsung S95C iskoristio tankoću OLED panela koji nema pozadinsko osvjetljenje, a uz pomoć One Connect Boxa ostvario je da cijelo kućište ostane tanko, dok je sav hardveraj i sučelja televizora outsourcao u svoju poznatu kutiju.

Procesiranje slike i svi priključci su smješteni u poznati One Connect Box. Uz tri USB porta vrijedi izdvojiti četiri HDMI 2.1 sučelja
Procesiranje slike i svi priključci su smješteni u poznati One Connect Box. Uz tri USB porta vrijedi izdvojiti četiri HDMI 2.1 sučelja

Samsung se potrudio unaprijediti i audio iskustvo na ovom modelu na način da je ugradio 4.2.2 sustav zvučnika uz podršku za Dolby Atmos i OTS+ (napredno praćenje objekta). Izlazna snaga audio sustava je 70W i osigurat će dovoljno glasnu zvučnu sliku. I ovaj model podržava Q-Symphony 3.0 odnosno tehnologiju usklađivanja zvučnika na televizoru s vanjskim jedinicama poput soundbara Q ili S serija.

Kao i ostatak Samsungove ponude, S95C dolazi s Tizen 7 operativnim sustavom koji podržava većinu popularnih streaming aplikacija poput Netflixy, Disney+ i Amazon Prime Videa. Podržan je i Apple AirPlay 2 te druge streaming opcije, a moguće je kontrolirati uređaj glasom putem Amazon Alexe ili Samsung Bixby asistenta. Nije podržan i Google asistent.

Izuzetno tanak i ekskluzivno izrađen televizor dolazi u tri veličine. Počinje s 55, ima model od 65 i najveći uređaj od 77 inča. Srednja opcija od 65'' navedena je na Samsungovim stranicama s cijenom od 1800 dolara, s tim da je početna cijena bila 2999. Uređaj nije još stigao na hrvatsko tržište, ali je u dolasku. Kao informativnu cijenu navest ćemo da prethodnik ovog modela košta oko 1800 eura, pri čemu je to cijena nakon ciklusa od godinu dana, pa bi prva cijena trebala biti i viša.

S obzirom da se radi o premium modelu s vrlo svijetlim OLED panelom, naprednom podrškom za gaming, kvalitetnim upscale mogućnostima i dodatnim ulaganjem u zvučne opcije, ovaj model pretendira na ukupni vrh ponajboljih televizora na tržištu, pa samim time i opravdava visoku cijenu.