Asusov Thor od 1,2 kilovata

Asus je na Computex sajmu predstavio i novu seriju napajanja – ROG Thor. Osim velike snage (1,2 kilovata) Thor je dobio i manje dodatke – OLED zaslon te u zadnje vrijeme nezaobilazno RGB osvjetljenje

Stjepan Bilić petak, 8. lipnja 2018. u 06:00

Asus je predstavio novu seriju modularnih napajanjaROG Thor. Sudeći prema nazivu seriju nije odveć teško zaključiti kako je ista namijenjena ponajprije igračima i entuzijastima, a potom i svim ostalim korisnicima.

Model ROG Thor 1200W Platinum kako mu samo ime kaže ima snagu od 1,2 kilovata, što bi trebalo biti sasvim dovoljno i za žešće računalne konfiguracije temeljene na snažnim grafičkim karticama i overclockiranim procesorima. Da je riječ o kvalitetnom napajaju na kojeg ćete moći računati u svakom trenutku govori i njegov 80 Plus Platinum certifikat koji kupcima jamči iskoristivost od 90%.

ROG Thor napajanje je malčice posebnije u odnosu na druga. Na bočnoj strani kućišta nalazi se OLED zaslon koji u realnom vremenu prikazuje isporučenu snagu. Da vam tijekom gaminga ne bi bilo dosadno, Asus je napajanje opremio i sa u zadnje vrijeme nezaobilaznim RGB osvjetljenjem (Aura Sync).

RGB osvjetljenjem je istaknut logo serije (ROG) te naziv „THOR“. Korisnici osvjetljenje mogu prilagođavati prema vlastitim ukusima.

Za hlađenje komponenti Asus je ubacio aluminijske hladnjake i jedan 135-milimetarski Wing-Blade ventilator (ROG Thermal Solutions) koji se temelji na istim tehnologijama kao i ventilatori na grafičkim karticama iz serije Strix. Zahvaljujući tome, Asus navodi kako je ovo napajanje do 20% hladnije u odnosu na konkurentska, ali tiše jer se pri manjim opterećenjima ventilator ne uključuje pa razina buke iznosi 0 dBA.

Asus je prilikom izrade koristio visoko kvalitetne japanske kondenzatore, a osigurao je i otpornost na skupljanje prašine (IP5X). Kasnije, negdje tijekom trećeg kvartala u planu je i slabiji model od 850 W.

Napajanja iz ROG Thor serije su pokrivena desetogodišnjim jamstvom. Početak prodaje je najavljen za kraj kolovoza ili početak rujna. Cijene po kojima će se napajanja prodavati Asus tek treba najaviti, ali očekivana početna cijena je negdje oko 250 eura.