Recenzije

1MORE Triple Driver BT - Žica nestala, odličnost ostala

Davor Šuštić utorak, 25. rujna 2018. u 06:00

Jednima od svojih najpopularnijih slušalica 1MORE dodao je svojstvo bežičnosti. Rezultat? Jedne od najzanimljivijih bežičnih in-ear slušalica koje smo ove godine turili u uši

SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene, in-ear (obruč iza vrata)
Zvučnički driver 1x dinamički, 2x balansirana armatura
Impedancija 32 Ω
Povezivost Bluetooth 4.2 (SBC, LDAC, AAC)
Jamstvo 2 godine

Triple Driver In-Ear Headphones naziv je slušalica kojima je 1MORE skrenuo pozornost na sebe i istaknuo se kao relevantan igrač na polju “mobilnog” zvuka. Dotične su nudile izvrsnu izradu, bogatu dodatnu opremu, ali i iznenađujuće dobru kvalitetu zvuka, koji je isporučivao sustav od tri ugrađene zvučnike jedinice, umjesto uobičajene jedne. Za traženih stotinjak eura, radilo se – i još uvijek se radi – o izrazito povoljnoj kupnji za korisnike u potrazi za kvalitetnim in-ear slušalicama.

Kao što se iz naziva može naslutiti, 1MORE Triple Driver BT bežična je izvedba tih popularnih slušalica. Smjesta treba kazati da im se cijena na konto bežičnosti povećala 30 eura, a akustičke performanse ostale su praktički nepromijenjene. Sav novac koji plaćate povrh cijene žične izvedbe Triple Drivera, zapravo dajete za dodatne mogućnosti bežičnog modela, a ne za poboljšanja na polju zvuka. Ako vam žica ne smeta, “obični” Triple Driver In-Ear predstavlja isplativiju kupnju, i od toga ne treba bježati. S druge strane, za korisnike koji inzistiraju na bežičnim slušalicama, a takvih je danas zaista mnogo, 1MORE je u Triple Driver BT implementirao apsolutno sve što bi oni mogli poželjeti, pa se kupci ovih slušalica nipošto ne bi trebali osjećati prevarenima, jer su svi ti dodaci definitivno vrijedni razlike u cijeni.

Stabilno oko vrata

Takozvani "neckband" dizajn 1MORE je implementirao izvrsno - obruč je gumiran, udoban i ne kliže s vrata
Takozvani "neckband" dizajn 1MORE je implementirao izvrsno - obruč je gumiran, udoban i ne kliže s vrata

Slušalice su zasnovane na popularnom “neckband” dizajnu, gdje su same slušalice žicom fiksirane za nasuprotne krajeve otvorenog “obruča”, koji stavljamo iza vrata. Dio koji naliježe na stražnju stranu vrata presvučen je izrazito finom gumom. Dotična ostvaruje dobar kontakt s kožom i odjećom, tako da nam se nijednom nije dogodilo da nam slušalice skliznu s vrata i završe na tlu. Krajevi “poluobruča” načinjeni su od čvrste, srebrne plastike. Srebrno-sive su i ušne kapsule, s kućištima načinjenim od legure aluminija. Slušalice općenito izgledaju nenametljivo i lijepo te se doimaju dovoljno robusnima da podnesu svakodnevno povlačenje po džepovima odjeće i ruksaka.

Kraj poluobruča, koji će vam prilikom korištenja pasti na lijevu stranu vrata, sadrži nekolicinu tipki. Gornja se koristi za uključenje slušalica, a pomoću preostale tri, smještene s unutarnje strane, upravljamo glasnoćom zvuka, pauziramo i prebacujemo pjesme (dvostruki pritisak za sljedeću, trostruki za prethodnu) te odgovaramo na telefonske pozive. Mikrofon je integriran u blizinu tipki i svoj temeljni zadatak – prenošenje glasa prilikom telefoniranja – obavlja besprijekorno. Sposoban je do neke mjere filtrirati vanjsku buku, što nam se pokazalo silno korisnim prilikom klafranja na gradskim ulicama.

Sve kontrole nalaze se na lijevoj strani obruča te ćete za njima posezati lijevom rukom
Sve kontrole nalaze se na lijevoj strani obruča te ćete za njima posezati lijevom rukom

Iza plastičnih vratašca, ugrađenih na sam kraj “ogrlice”, krije se USB-C konektor, namijenjen punjenju baterije. To je jedini element čija nas izvedba donekle zabrinjava. Vratašca su za slušalice fiksirana tankim komadom gume, koji bi se u slučaju nepažljiva rukovanja mogao otkinuti, što bi nagrdilo vanjštinu slušalica. Usto, sam utor za konektor relativno je uzak – toliko uzak da vam u njega neće odgovarati svaki USB-C kabel, već samo oni s tanjom izvedbom konektora (poput onog koji dolazi u kutiji sa slušalicama).

Gumirani obruč slušalica vrlo je savitljiv, što olakšava njihovo prenošenje
Gumirani obruč slušalica vrlo je savitljiv, što olakšava njihovo prenošenje

Ugrađena baterija dostatna je za oko sedam sati sviranja. To nije osobito mnogo, stoga nas raduje da je 1MORE implementirao tehnologiju brzog punjenja. Nakon samo 10 minuta provedenih na punjaču, slušalice će se napuniti dovoljno da bismo ih mogli koristiti oko tri sata. Punjenje baterije do stopostotnog kapaciteta traje jedan sat. Preostali kapacitet baterije u svakom se trenutku može provjeriti unutar Bluetooth postavki mobitela, a o njemu će vas povremeno informirati i ženski glas u samim slušalicama. Gospođa ne izgovara točan postotak baterije, već nas žovijalno iznenađuje općenitim “Battery high”, “Battery medium” i “Battery low”. Javlja se češće no što bismo voljeli; nekoliko puta dogodilo nam se da se oglasila baš uoči osobito uzbudljive dionice u pjesmi koju smo slušali, čime nam je uživanje bilo donekle pokvareno. Bilo bi dobro da ju je moguće deaktivirati, ili barem limitirati njeno obraćanje na slučaj kad je baterija pri samom kraju, ali slušalice ne dolaze ni sa kakvom aplikacijom koja bi takvo što omogućila.

Jedan dinamički, dvije balansirane

Aluminijsko kućište kapsula krije tri zvučnička drivera – jedan dinamički i dvije balansirane armature
Aluminijsko kućište kapsula krije tri zvučnička drivera – jedan dinamički i dvije balansirane armature

Kao što smo ranije naveli, ušne kapsule 1MORE Triple Driver BT-a kriju tri zvučničke jedinice, umjesto uobičajene jedne. Riječ je o jednom standardnom dinamičkom driveru s neodimijevim magnetom i dijafragmom prekrivenom metalnim kompozitom. Njemu je pridružen par balansiranih armatura. U smislu bežičnog prijenosa zvuka, 1MORE je implementirao Bluetooth 4.2 čip s podrškom za kodeke LDAC i AAC, pri čemu je potonji relevantan vlasnicima Appleovih mobitela, kod kojih je AAC jedini bolji način prijenosa zvuka od SBC-a. Ipak, dok je AAC limitiran na 250 kbit/s, LDAC ima propusnost od punih 990 kbit/s, stoga će se najbolja moguća kvaliteta zvuka dobiti kad se glazba pušta upravo s mobitela koji podržavaju LDAC. To su, primjerice, modeli iz Sonyjeve linije Xperia, Xiaomijevi uređaji zasnovani na Androidu 8.0 Oreo i novijem, Essential Phone, Razer Phone, pojedini Samsungovi modeli (Galaxy S8 i S9, primjerice) i neki drugi. LDAC podržava 24-bit/96 kHz datoteke, što je naprednije od onoga za što je sposoban poznatiji Bluetooth kodek aptX HD. Tome unatoč, svejedno bismo voljeli vidjeti podršku (i) za aptX i aptX HD, prije svega zato što bi ona proširila broj korisnika koji će iz ovih slušalica moći izvući sve što oni mogu ponuditi. To, doduše, ne znači da bi ih vlasnici mobitela koji ne podržavaju kodek LDAC trebali izbjegavati. Ako na mobitelu ne držite datoteke u FLAC-u, već vam je glazba u formatu MP3, ili ju streamate preko nekog servisa (Google Play Music, YouTube, Spotify, Deezer s “običnom” pretplatom, koja ne podržava “HiFi” reprodukciju), defaultni kodek SBC, koji podržavaju svi mobiteli, bit će više no dostatan da u slušalice bežično isporuči sve što bi trebao.

Slušalice uredno prijavljuju status baterije unutar Bluetooth postavki Androida
Slušalice uredno prijavljuju status baterije unutar Bluetooth postavki Androida

Akustičke performanse Triple Driver BT-a praktički su istovjetne onoj kod žične varijante ovih slušalica. Drugim riječima, zvuk im je pun, zadovoljavajuće detaljan i vrlo zabavan, s pripitomljenim visokim frekvencijama, čime se donekle smanjuje otvorenost zvuka, ali se također eliminira zamor ušiju prilikom dugotrajnijeg slušanja, što kod in-ear slušalica itekako cijenimo. Basa ima u izobilju i dobro je kontroliran u čitavom rasponu, uz izuzetak najnižih frekvencija – onih koje manje čujemo kao konkretni udar, a više kao pozadinsku “tutnjavu”. Tu Triple Driver BT ne biva pretjerano detaljan, i u pjesmama s obiljem takvih, izrazito niskih frekvencija, donekle zamućuje čitav donji dio frekvencijskog spektra, a u ekstremnim slučajevima može blago zatomiti vokale. S time na umu, ove slušalice ne bismo nužno preporučili korisnicima kojima su na svakodnevnom repertoaru žanrovi poput hip-hopa i izrazito “basovite” elektroničke glazbe. Sa svim ostalim glazbenim pravcima Triple Driver BT snalazi se odlično te isporučuje doista ugodan zvuk.

Kako to kod in-ear slušalica redovito biva, za postizanje maksimalnih akustičkih performansi (i najbolje pasivne izolacije vanjske buke) potrebno je pronaći ušne umetke optimalne veličine – one koji će vam posve popuniti ušni kanal, a da vas ne žuljaju. 1MORE ni ovdje nije ništa prepustio slučaju, stoga uz Triple Driver BT isporučuje čak devet pari umetaka (kombinacija silikonskih i od pjene), u dimenzijama od 10 do 14,5 milimetara.

Zaključak može biti samo jedan – tranzicija poznatog i priznatog Triple Drivera iz žičnog u bežični način rada nije samo prošla bezbolno, već i vrlo uspješno.

1MORE Triple Driver BT

  • Kvaliteta zvuka
  • Atraktivan dizajn
  • Udobnost
  • Podrška za kodek LDAC
  • Brzo punjenje baterije
  • Praktične kontrole
  • Dobar mikrofon za telefoniranje
  • Bogata dodatna oprema
  • Naporna glasovna upozorenja o preostaloj bateriji
  • Vratašca USB-C konektora za punjenje ne ulijevaju povjerenje
  • Nema podrške za kodeke aptX i aptX HD
Kvaliteta zvuka 9
Izrada 8
Udobnost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 130 eura (Amazon.de) Prikaži sve cijene Ustupio: 1MORE