Britanska vojska vježba veliki cyber napad na ruski elektroenergetski sustav

U slučaju da Rusija napadne Veliku Britaniju ili njihove saveznike, kao reakciju može očekivati da će cijela Moskva ostati bez struje, kažu iz britanske vojske

Sandro Vrbanus utorak, 9. listopada 2018. u 20:11

U sklopu velikih vojnih vježbi koje su se tijekom protekloga vikenda održavale u Omanu, britanski su vojnici, osim klasičnih borbenih aktivnosti, vježbali i izvršenje velikog kibernetičkog napada na Moskvu. Britanski Sunday Times objavio je priču o "ratnim igrama" kojima se njihova vojska priprema na moguće scenarije ratovanja protiv Rusije, a kao jedna od glavnih metoda odmazde za eventualni ruski napad spominje se cyber ratovanje.

U slučaju, dakle, da Rusija odluči iz bilo kojeg razloga napasti Veliku Britaniju ili njezine zapadne saveznike, kao odgovor može očekivati hakerski napad na svoj elektroenergetski sustav. Takav bi napad trebao u kratkom roku ostaviti cijelu Moskvu bez struje. Jedina druga opcija odgovora na veliki napad bilo bi korištenje nuklearnog arsenala, smatraju u britanskoj vojsci.

Kibernetički napad kojim bi se prekinula opskrba strujom u glavnom gradu Rusije imao bi za cilj "kupiti vrijeme" Britancima i njihovim saveznicima. Za vrijeme dok su Moskva i Kremlj "u mraku", zapadne bi sile imale mogućnost pripremiti se na druge oblike borbe. Vojna vježba koja je, osim hakera, uključivala i 200 oklopnih vozila, šest bojnih brodova i osam borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoon, koštala je Veliku Britaniju oko 100 milijuna funti.

Osim ratovanja putem Interneta Britanci su testirali i mogućnost korištenja flote malenih komercijalnih dronova, cijene do tisuću funti po komadu, za vojne svrhe. Ovi bi jeftini dronovi bili korišteni za nadzor neprijateljskih položaja, a britanskoj vojsci ovo je prvi puta da upotrebljava ovakvu tehnologiju za neku vojnu vježbu.