HANFA se oglasila oko korekcije cijena na kripto tržištu

Kriptovalute posljednjih tjedana prolaze kroz značajnu korekciju cijena pa je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga još jednom upozorila ulagače na rizik koji one predstavljaju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. prosinca 2018. u 18:00

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, HANFA, u petak se oglasila priopćenjem vezanim uz pad cijena najpopularnijih kriptovaluta. Kako kažu, najpopularnija kriptovaluta bitcoin, ali i ostala kripto imovina tokom 2018. prolaze kroz značajnu i kontinuiranu cjenovnu korekciju.

O mogućem ostvarivanju takvih rizika HANFA je upozoravala investicijsku javnost već ranije, no zbog iznimne volatilnosti kripto imovine, koja predstavlja poseban rizik za male ulagatelje, ova agencija još jednom poziva građane na oprez i razborito postupanje kod ulaganja u takve proizvode.

"Kripto imovina (virtualne valute, kritpovalute, digitalni tokeni i dr.) su još uvijek u najvećem dijelu svijeta neregulirani oblik ulaganja kojeg prati velika razina pravne nesigurnosti. U prosincu 2017. bitcoin je na kratko prešao cijenu od 19 tisuća američkih dolara, dok se danas trguje na razinama nižima i od 3.500 dolara, a tržišna kapitalizacija svih značajnijih kriptovaluta od siječnja do prosinca 2018. pala je s više od 800 mlrd. dolara na oko 110 mlrd.

Kako je tržište kritpo imovine snažno raslo u 2017., tako tokom 2018. prolazi kroz značajnu korekciju. Osim tog iznimno naglašenog tržišnog rizika, ulagatelji se trebaju upoznati i s ostalim rizicima povezanim s takvim ulaganjima, imovinom i projektima koji su u podlozi imovine u koju ulažu te osobama koje stoje iza pojedinog projekta", poručuju iz HANFA-e.

U svojem su priopćenju naveli i neke od rizika koji se često povezuju s kriptovalutama, kao što su phishing, nepouzdane informacije, narušavanje integriteta tržišta, te drugi sigurnosni rizici informacijskih sustava. Ulagači u kriptovalute trebali bi biti svjesni ovih sigurnosnih rizika i prijetnji, te biti na dodatnom oprezu od krađe identiteta, manipulacije cijenama kripto imovine, i sličnih ilegalnih aktivnosti. Dakako, svima se preporuča i da se vrlo dobro upoznaju s tehničkom stranom sustava koje koriste i ispitaju razinu sigurnosti koju im akteri na ovom tržištu pružaju.