Foxconn odustaje od otvaranja tvornice u SAD-u

Tajvanska tvrtka Foxconn odustala je od svojeg plana otvaranja tvornice LCD panela u Wisconsinu, umjesto toga u SAD-u će otvoriti svoj centar za istraživanje i razvoj

Matija Pavlić petak, 1. veljače 2019. u 06:00

Prema pisanju američkih medija, ali i samog Foxconna, čini se da je propao ambiciozni plan tajvanske tvrtke koji je predviđao otvaranje tvornice na američkom tlu, u Wisconsinu.

Vodstvo Foxconna zaključilo je kako ima se ta investicija jednostavno ne isplati te s otvaranjem tvornice na američkom tlu ne bi bili kompetitivni.

Kao jedan od razloga za odustajanje od gradnje tvornice ističe se i visoka cijena radne snage te logistički problemi vezani za udaljenost Wisconsina od Foxconnovih dobavljača smještenih u Kini i Japanu. Tu je i višestruka revizija međusobnog dogovora između Foxconna i američkih vlasti gdje su prvobitne vrlo povoljne olakšice i povlastice postupno smanjivane na štetu tajvanske tvrtke.

Ideja o gradnji tvornice u SAD-u započela je 2017. godine, a Foxconn je u tu svrhu izdvojio 10 milijardi američkih dolara. U početku, tvornica je trebala proizvoditi LCD panele većih dijagonala, da bi poslije taj plan promijenjen, poslije je zamišljena kao tvornica za proizvodnju LCD panela manjih dijagonala (za računala, pametne telefone i tablet uređaje).

Ipak, Foxconn nije u potpunosti napustio svoj plan prisutnosti u SAD-u već sada umjesto tvornice namjerava otvoriti centar za razvoj i istraživanje. Takav centar zahtjeva mnogo manje zaposlenika u odnosu na tvornicu (u odnosu na Foxconnovo originalno obećanje od 13 tisuća radnih mjesta).

Do kraja 2018. godine zaposleno je 179 osoba, dok bi do 2020. godine trebalo biti zaposleno 1000 osoba (u odnosu na originalni plan o zapošljavanju 5700 osoba).