Fond za zaštitu okoliša pripremio 17 milijuna kuna za poticaje za električna vozila

Ovogodišnja runda poticaja svima koji žele kupiti električni automobil ili neko drugo vozilo krenut će objavom natječaja 3. travnja

Sandro Vrbanus utorak, 26. ožujka 2019. u 11:08

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 3. travnja 2019. godine u Narodnim novinama objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila građanima. Ukupno raspoloživa sredstva po pozivu iznose 17 milijuna kuna.

Dodjeljivat će se do 40% bespovratnih sredstava za kupnju isključivo jednog novog vozila, koje u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nije bilo registrirano, odnosno u slučaju električnog bicikla, nije ranije bilo korišteno. Vozilo može biti kupljeno u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, međutim treba biti registrirano u Hrvatskoj.

Nakon što je prošle godine u samo par sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je novi Javni poziv, a na njihovim su stranicama objavljene i osnovne informacije o pozivu te Prijavni obrazac, kako bi se svi zainteresirani mogli na vrijeme pripremiti za podnošenje zahtjeva.

"S obzirom na veliki interes i dobre financijske rezultate Fonda, dostupan budžet smo povećali s prošlogodišnjih 12 na 17 milijuna kuna. Visina poticaja je ostala nepromijenjena. Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti do 40% iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibride automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 tisuća kuna Fondovih poticaja", pojasnio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Ponoš predviđa da će za ovogodišnjih 17 milijuna dostupnih poticaja biti veliki interes. Prošle godine je sredstvima Fonda građanima sufinancirana kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila.

Ponoš najavljuje i da nakon ovog poziva ide i javni poziv za sufinanciranje punionice te onaj za kupnju električnih vozila za javni i privatni sektor.