Sajmovi

Nvidia na Computexu 2019 – Quake II s ray tracingom i laptopi optimizirani za kreatore

Denis Arunović ponedjeljak, 27. svibnja 2019. u 15:20

Dok je AMD za Computex izvukao tešku artiljeriju u obliku novih Ryzena, čini se da je Nvidia svoje glavne adute odlučila zadržati za događaj fokusiran na igrače – E3

Maštu ljubitelja tehnologije Nvidija je prošli tjedan na svom Twitteru zagolicala s objavom kratkog videa u kojem se presijava kromirani logo s riječi "Super" i popratnim komentarom – "Dolazi nešto super…"

Nažalost, na konferenciji za medije održanoj u Taipeiju nismo dobili priliku saznati o čemu je riječ, pa je za pretpostaviti da kompanija svoj super-adut čuva za konferenciju E3 koja se održava od 10. do 13. lipnja u Los Angelesu. Na istoj će i AMD imati više za reći o svojoj novog generaciji Radeona RX 5000.

Na tajvanskom događaju demonstrirana je pak konverzija legendarnog Quake II u engine s podrškom za ray-tracing.  Demo inačicu igre moći će isprobati svi vlasnici kompatibilnog hardvera 6. lipnja (dakle vlasnici RTX i jačih GTX kartica opremljenih novim driverima), a ako na Steamu posjedujete punu verziju Quakea II, moći ćete odigrati i puno više od tri levela koja nudi besplatni demo.

Osim Quakea II RTX, na konferenciji su najavljene i još dvije moderne igre koje donose podršku za DXR – Wolfenstein: Young Blood te kineski odnosno tajvanski naslova Swod and Fairy 7. Novi Wolfenstein podržava i tehnologiju Adaptive Shading, a zanimljivo je da će Nvidia igru ubaciti kao bonus softver za kupce RTX kartica počevši od 28. svibnja. Doduše, imajte na umu da ovo vrijedi samo za maloprodajne partnere koji sudjeluju u promociji, a takvih u Hrvatskoj trenutno nema.

Glavna vijest s konferencije su NVIDIA Studio laptopi namijenjeni kreatorima – korisnicima koji se intenzivno bave stvaranjem foto, video, 3D i audio sadržaja. Ne, Nvidia ne planira proizvoditi svoje laptope već je riječ o programu certifikacije laptopa koji zadovoljavaju minimalne specifikacije programa NVIDIA Studio – Core i7 procesor, RTX 2060 ili Quadro RTX 3000 grafika, 16 GB memorije, FHD ili 4K zaslon, 512-gigabajtni SSD. Drugim riječima, riječ je o solidnim laptopima više klase, no iskreno smo očekivali da će zahtjevi biti još rigorozniji, pogotovo u kontekstu ekrana (razlučivost je kako znamo samo jedna od značajki ekrana).

NVIDIA Studio - minimalne specifikacije
  Minimalno
CPU Intel Core i7 (45W H-Series)
GPU NVIDIA GeForce RTX 2060 ili
NVIDIA Quadro RTX 3000
RAM 16 GB
Ekran 1080p ili 4K
Pohrana podataka 512 GB SSD
Ostalo Max-Q Design

Nvidia se hvali sa 17 laptopa koji zadovoljavaju GeForce RTX Studio ili Quadro RTX Studio specifikaciju, a biti će ih naravno još, iz pogona Acera, Asusa, Della, Gigabytea, HP-a, MSI-ja i Razera.

Jedan od prvih ovakvih uređaja je Razerov Blade Studio Edition u 15-inčnoj i 17-inčnoj varijanti. Razer Blade 15 Studio Edition biti će opremljen s OLED UHD ekranom osjetljivim na dodir, 32 GB memorije, NVMe SSD-om od 1 TB, procesorom Core i7-9750H i Quadro RTX 5000 grafikom. 17-inčni model pak ima UHD ekran s brzinom osvježavanja od 120 Hz, Qudro RTX 5000 te još brži procesore Core i9-9880H s osam jezgri. Zanimljivo je da ovi novi laptopi nemaju standardno crno već snježno bijelo kućište (Razer boju naziva Mercury White), pa dosta podsjećaju na Appleove MacBookove Pro koji im ujedno predstavljaju i izravnu konkurenciju. Laptopi će biti dostupni kasnije ove godine, a cijena nije poznata, iako će zasigurno biti paprena.