Ove godine očekuju se tri iPhonea, svi bez 3D Toucha, a nagodinu Touch ID na cijelom zaslonu

Mogućnost jačeg pritiska ekrana za dobivanje dodatnih funkcija očito nije zaživjela među korisnicima pa će je Apple izbaciti iz svih budućih modela

Sandro Vrbanus utorak, 28. svibnja 2019. u 18:00

Obično pouzdani portal MacRumors prenosi informacije koje su im dostavili analitičari kompanije Barclays, a koje potvrđuju kako će Apple iz svih ovogodišnjih modela iPhonea izbaciti 3D Touch. Ekrani koji podržavaju više razina pritiska skupi su za proizvodnju, a zadnje što iPhoneu treba jest poskupljenje, pa se čini kako će se obistiniti lanjsko predviđanje u kojem se prvi puta govorilo o ukidanju 3D Touch opcije.

Ranije ovoga mjeseca Appleovi su predstavnici, navodno, posjetili svoje dobavljače u Aziji i obavijestili ih o ovoj promjeni. Kako sada stvari stoje, ove će jeseni biti predstavljena tri nova iPhonea, nasljednici modela XR, XS i XS Max – i niti jedan od njih neće imati 3D Touch. Kad je riječ o modelu XR, on ga nije imao niti u svojoj prvoj iteraciji. MacRumors navodi da nije jasno, osim rezanja troškova proizvodnje, zašto bi se 3D Touch izbacio iz nasljednika modela XS i XS Max, jer je tamo bio uspješno integriran u OLED zaslon.

3D Touch se, podsjetimo, prvi puta pojavio na iPhoneu 6S i nakon toga bio prisutan na linijama 7, 8, X i XS. Nakon sada izglednog izbacivanja, novi će modeli iPhonea dolaziti samo s tehnologijom Haptic Touch – koja nije ništa drugo nego marketinško ime za dugi pritisak na ekran (uz haptičku povratnu informaciju) koji otvara nove mogućnosti, izbornike ili što već softver odredi.

Od 2020. godine Touch ID na cijelom ekranu?

Ovih se dana, spomenimo to usput, pojavila i informacija kako Apple planira na sve modele iPhonea koje će lansirati sljedeće godine ugraditi sasvim novu tehnologiju prepoznavanja otiska prsta. Prema nekim izvješćima i prijavljenim patentima, neka generacija iPhonea 2020. godine trebala bi vratiti Touch ID ali i omogućiti skeniranje prsta dodirom na bilo koje mjesto na ekranu.

U kombinaciji sa skeniranjem lica (Face ID), novi bi Touch ID značajno podigao razinu sigurnosti uređaja istodobnom dvostrukom provjero identiteta korisnika.