Novi život starih baterija iz Audija: električne rikše za Indiju

Njemačko-indijski startup Nunam testira kako bi se stari moduli baterija iz električnih automobila marke Audi, jednom kada tamo odrade svoje, mogli prenamijeniti i ponovno koristiti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u 06:00

Produživanje života starim litij-ionskim baterijama ima potencijal smanjiti količinu e-otpada, ali i umanjiti negativan ekološki učinak rudarenja litija i drugih rijetkih metala. Ponovno korištenje baterija iz automobila tako je već poznata stvar – neki njima napajaju domove, neki ih koriste u raznim drugim primjenama, poput mobilnih punjača električnih automobila, a Audi je pokrenuo partnerstvo s njemačko-indijskim startupom Nunam kako bi svoje stare baterije ponovno vratio na ceste.

Iz e-trona u rikšu…

Nunam, naime, izrađuje rikše, vrlo popularno prijevozno sredstvo u Indiji, ali na električni pogon. Sada im je ideja nekoliko takvih vozila opremiti litij-ionskim baterijama iz Audija e-tron, točnije onih korištenih u testnoj floti vozila, koje su već u tim automobilima "dale svoje". Drugi život bit će im ponovno u vozilima, ali onima koja ne trebaju visoke performanse.

"Stare baterije su i dalje prilično moćne. Kada ih se iskoristi na odgovarajući način, u svojem drugom životu mogu imati velik utjecaj, pomoći ljudima u izazovnim životnim situacijama da zarade plaću ili postignu ekonomsku neovisnost – a sve to na održiv način", pojašnjava osnivač Nunama Prodip Chatterjee. Osnovna ideja njegovog startupa jest električne rikše dopremiti u ruralne krajeve Indije te ih, kroz neprofitne humanitarne inicijative, dati na raspolaganje prije svega ženama koje će ih koristiti za transport svojih poljoprivrednih proizvoda na tržnice.

"E-rikše su idealno ekološki učinkovite", poručuje Chatterjee. S obzirom na njihovu malenu masu i relativno visoku energetsku gustoću Audijevih baterija, ne treba im snažan motor. K tome, vozači rikši u Indiji ne voze niti brzo niti daleko. Nadogradnja projekta električnih rikši bit će i energetski neovisne i čiste punionice njihovih baterija, napajane solarnom energijom. Partnerske kompanije postavljat će solare na svoje krovove, preko dana prikupljati energiju, a preko noći puniti svoje flote rikši.

…pa na kraju u rasvjetu

Neprofitni startup Nunam kontinuirano će pratiti performanse ovih vozila i njihov ostvareni doseg. Jednom kada baterije kapacitetom padnu ispod određene razine, moći će ih se prenamijeniti i dati im i "treći život" – kao sustav za pohranu energije u, primjerice, LED javnoj rasvjeti. U dugom roku, ovaj projekt ne samo da bi trebao potaknuti i druge na traženje novih upotreba za stare baterije, nego bi mogao pomoći i Indiji u smanjenju energetske ovisnosti o ugljenu.