Gionee uklizao u bankrot

Kineski proizvođač pametnih telefona više ne klizi prema bankrotu već se našao u njemu nakon što je sud iz Shenzhena prihvatio zahtjev Huaxing Banka za pokretanjem likvidacije posrnule tvrtke

Stjepan Bilić četvrtak, 20. prosinca 2018. u 06:00

Još krajem prošlog mjeseca pisalo se kako Gionee klizi prema bankrotu. Kako je stigao prvi snijeg, a s njime i prvi led na cestama i ulicama tako je i Gionee naposljetku otklizao u bankrot.

Kineski proizvođač pametnih telefona našao se u financijskim problemima zbog velikih dugova prema dobavljačima. Svoj obol na putu prema bankrotu dao je i prvi čovjek tvrtke Liu Lirong koji je tvrtkin novac trošio u privatne svrhe, najvećim dijelom na kockanje. Liu Lirong je tako mjesečno znao spržiti i do 30 milijuna američkih dolara.

Prema kineskim izvorima Lirong je do sada u kineskim kockarnicama izgubio oko 144 milijuna američkih dolara, što je u konačnici i pridonijelo tomu da Gionee na dan 31. kolovoza 2018. godine duguje oko 3 milijarde američkih dolara. Pola od navedenog iznosa potražuju banke, a ostatak 648 drugih vjerovnika. Izvori navode kako Gionee ove godine uslijed novčanih problema nije platio ni dobavljače ni reklamne agencije.

Liu Lirong je ranije tvrdio kako je Gionee u razdoblju od 2013. do 2015. mjesečno gubio oko 14,4 miliona dolara te kako su se u zadnje dvije godine gubitci udvostručili. Time smo došli i do gubitaka od 30 milijuna američkih dolara na mjesečnoj bazi, što je taman onoliko koliko je Lirong trošio u privatne svrhe.

U kineskim medijima proširilo se i par teorija o tome kako se Gionee našao u financijskim problemima. Jedna od zanimljivijih je kako su kockarski dugovi fiktivni te da je Lirong zapravo putem kineskih kockarnica pokušao oprati novac i izvući ga izvan Kine.

U prilog toj tvrdnji išao bi navod kineskih medija kako je Lirong u samo jednoj igri izgubio 700 milijuna američkih dolara. Ima li u tome kakve istine ili su posrijedi najobičniji tračevi saznat ćemo u narednim mjesecima kada počnu isplivavati do sada nepoznate stvari oko tvrtke i njezinog osnivača Liu Lironga.

Inače, još uvijek postoji mogućnost da se umjesto klasičnog bankrota provede reorganizacija tvrtke. Naime, prošli tjedan Gionee je zaposlio savjetnika za reorganizaciju. Liu Lirong smatra kako bi se u tom slučaju Gionee oporavio u roku od 3 do 5 godina.