Henkel i fond SC Ventures financijski su podržali razvoj internetske platforme DaiBau za građevinare

Tvrtka Henkel i fond South Central Ventures financijski su podržali regionalni razvoj internetske platforme DaiBau koja je u Hrvatskoj prisutna pod brendom eMajstor by DaiBau

Stjepan Bilić petak, 19. veljače 2021. u 06:00

Internetska platforma DaiBau u Hrvatskoj je prisutna već sedam godina pod brendom eMajstor by DaiBau. Iza platforme stoji slovenski startup Eforma. Platforma spaja investitore s izvođačima građevinskih radova. Svaki profil izvođača sadrži recenzije i ocjene korisnika, te portfelj odrađenih projekata, a korisnicima pomaže u kalkulaciji troškova radova. Osim u izboru optimalnog izvođača radova, DaiBau korisnicima pomaže u planiranju i budžetiranju radova, što znatno pojednostavljuje proces gradnje ili renovacije nekretnine.

DaiBau je od lokalne platforme, koju su 2014. godine u Sloveniji pokrenuli Martin Pelcl i Gregor Černelč, izrastao u vodeću regionalnu platformu, koja na tržištima Slovenije, Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke i Rumunjske okuplja 65 000 dobavljača i 260 000 aktivnih korisnika.

U Hrvatskoj na stranici www.emajstor.hr DaiBau nudi više od 10 000 provjerenih izvođača radova, koji su dostupni u 11 krovnih kategorija i čak više od 200 preglednih potkategorija. Od pokretanja stranice eMajstor u Hrvatskoj realizirano je više od 90 000 projekata.

Osnivači platforme DaiBau - Martin Pelcl (lijevo) i Gregor Černelč (desno). Izvor: DaiBau
Osnivači platforme DaiBau - Martin Pelcl (lijevo) i Gregor Černelč (desno). Izvor: DaiBau

Tvrtka Henkel i fond South Central Ventures financijski su podržali regionalni razvoj platforme financijskom injekcijom većom od milijun eura. Točan iznos investicije nije otkriven već se u službenom izvješću spominje samo „značajan sedmeroznamenkasti iznos u eurima“. Martin Pelcl, jedan od osnivača i generalni direktor platforme DaiBau istakao je kako će im investicija značajno pomoći u razvoju aktualne platforme i u jačanju tržišne pozicije u regiji.

Adrian Orbea, voditelj globalnog marketinga tvrtke Henkel navodi kako je DaiBau u vrlo kratkom vremenu svoju digitalnu platformu uspješno pokrenuo i proširio po regiji, te tako potvrdio svoje mogućnosti i agilnost. Henkelov je cilj zajedno s DaiBauom dodatno unaprijediti platformu te olakšati pružanje inovativnih rješenja i pojednostaviti pristup informacijama različitim skupinama korisnika.

Henkel je svjetski predvodnik s visokoučinkovitim rješenjima na tržištima ljepila, brtvila i funkcionalnih premaza. Poslovna jedinica Adhesive Technologies može se pohvaliti sa 130 000 izravnih korisnika u više od 800 tržišnih segmenata, te nudi iznimno učinkovite proizvode potrošačima, obrtnicima i građevinarima. Između ostalog, njihov portfelj proizvoda uključuje materijale i sredstva za brtvljenje za pločice, prozore, fasade, podrume, krovove, popločavanje i hidroizolaciju pod poznatim brendovima kao što je, primjerice, Ceresit.

South Central Ventures u platformu je uložio već 2018. godine, a Jure Mikuž, Managing partner fonda zaželio je dobrodošlicu Henkelu u Daibau te izjavio kako partnerstvo s Henkelom predstavlja potvrdu poslovne strategije koja je rezultirala ubrzanim rastom poslovanja Daibaua, te kako ga vide kao iskorak koji će platformi pomoći da brže iskoristi neke nove tržišne prilike koje inače nikada ne bi mogla samostalno iskoristiti u tako ranoj fazi poslovanja.