Izvršnog direktora Parlera otpustio vlastiti odbor

Parler je imao značajnu bazu korisnika pristaša Donalda Trumpa, konzervativaca, teoretičara zavjere i desnih ekstremista.

Matej Markovinović četvrtak, 4. veljače 2021. u 20:00

Prema dopisu Fox Newsa, izvršnog je direktora i suosnivača platforme Parler, Johna Matzea, otpustio vlastiti odbor tvrtke pod vodstvom Rebeke Mercer.

Parler je društvena mreža koja je, nakon svoje uloge u napadu na Kapitol, skoro u potpunosti izbrisana. Tako su Apple i Google uklonili aplikaciju sa svojih trgovina, a Amazon je odlučio u potpunosti ukinuti web hosting tvrtke, zbog čega ih je Parler pokušao tužiti, no bezuspješno.

Matze je nedavno rekao Fox Newsu da su ga dobavljači tvrtke i njezini odvjetnici napustili, a danas tvrdi da je dobio otkaz zbog snažnog vjerovanja u slobodu govora. Pretpostavlja se da je jedan od razloga otpuštanja činjenica da tvrtka pod njegovim vodstvom nije najbolje poslovala. Osim poteškoća s jednostavnim ostajanjem na internetu, Parler je imao i nekih problema s privatnošću, pa je bilo moguće izvući veliku količinu korisničkog sadržaja uključujući lokacije s geografskim oznakama, koje su pretvorene u interaktivne karte napada na Kapitol. To je bio svojevrsni dokaz da su u napadu 6. siječnja sudjelovali mnogi korisnici Parlera, a Odbor za nadzor je čak zatražio istragu FBI-a o tvrtkinoj umiješanosti u navedene nerede.