Nastavak suradnje Ericssona Nikole Tesle i Crnogorskog Telekoma

Crnogorski Telekom i kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisali su danas u Podgorici petogodišnji sporazum vrijedan 12,5 milijuna eura (oko 95 milijuna kuna) kojim se nastavlja višegodišnja uspješna suradnja na održavanju, unaprjeđenju i modernizaciji mobilne mreže Telekoma

Bug.hr ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 19:57

Sporazum između Crnogorskog Telekoma i kompanije Ericsson Nikola Tesla su potpisali izvršni direktor CT-a, Stjepan Udovičić, i predsjednica kompanije ENT-a, Gordana Kovačević.

Stjepan Udovičić je tom prilikom rekao da je suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom jako važna za Telekom i poručio da će nastaviti zajednički usmjeravati resurse u jačanje mobilne infrastrukture.

„Ericsson Nikola Tesla je pouzdan partner s kojim ćemo izgraditi mrežu koja će po kvaliteti biti na razini europskih. Sigurni smo da ćemo i dalje raditi uspješno i na temelju pravih vrijednosti, kako bi vrlo brzo modernizirali cijelu mrežu i pružili korisnicima najbolja moguća iskustva“, kazao je Udovičić.

On je napomenuo da Ericsson Nikola Tesla već više desetljeća pruža podršku Telekomu u razvoju mreže, a zajedno su započeli i projekt lansiranja komercijalne mreže pete generacije, koji je jedan od najvećih u Crnoj Gori posljednjih godina.

„I druge velike projekte već niz godina realiziramo uz njihovu podršku, pa smo tako zajedno s njima proveli i veliku modernizaciju 4G mreže, opet u rekordnom roku na 80 lokacija u Crnoj Gori, zahvaljujući čemu imamo najveću pokrivenost naseljenog teritorija Crne Gore – više od 97% stanovništva i gotovo 78% ukupnog teritorija Crne Gore – 4G mrežom“, dodao je Stjepan Udovičić.

Gordana Kovačević je zahvalila Crnogorskom Telekomu, što su, kako je rekla, prepoznali izvrsnost Ericssona Nikole Tesle i njegovih stručnjaka, potvrđenu od strane brojnih operatora širom svijeta. Zajednička je želja, kako je kazala, da u snažnom partnerstvu i timskim radom pruže najbolje korisničko iskustvo korisnicima u Crnoj Gori.

„Veseli me nastavak dugogodišnje suradnje s našim partnerom Crnogorskim Telekomom, vodećim telekomunikacijskim operatorom u Crnoj Gori. Zaključenje ovog sporazuma koji uključuje uvođenje 5G tehnologije širom Crne Gore te modernizaciju čitave radijske mreže Crnogorskog Telekoma, osigurat će povećanje kapaciteta mreže i smanjenje latencije. 5G tehnologija, uz to što je najnovija generacija mobilne mreže koja omogućuje još atraktivnije korisničko iskustvo, je platforma za inovacije u svim područjima ljudskog djelovanja, a njezina primjena ima ogroman transformacijski potencijal“, kazala je  Gordana Kovačević.

Telekom je u ožujku ove godine postao prvi operator u Crnoj Gori koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu na više lokacija u Podgorici, a već polovinom godine, dakle u najkraćem mogućem roku, ispunjeno je obećanje dano prilikom komercijalnog lansiranja mreže – Podgorica je postala prvi 5G grad u Crnoj Gori.

Danas aktivnu 5G mrežu ima 18 crnogorskih gradova, čime Telekom pokriva gotovo 70 posto stanovništva, a cijeli projekt je realiziran uz podršku kompanije Ericsson Nikola Tesla koja je omogućila sigurnu i pouzdanu mrežnu tehnologiju.