U Big Techu ne štede novac: za kupovinu tvrtki za kibernetičku sigurnost daju se milijarde

Google je dao 5,4 milijarde dolara kako bi se domogao Mandianta i njegov sigurnosni softver implementirao u svoje oblake, a trend preuzimanja stigao je i do Hrvatske

Mladen Smrekar petak, 11. ožujka 2022. u 21:14

Masovni prelazak na rad na daljinu tijekom pandemije, baš kao i aktualna invazija Rusije na Ukrajinu, potaknuli su broj kibernetičkih napada i drastično pojačali već ionako veliku potražnju za sigurnosnim softverom. Nema tome dvije godine kako je globalno tržište kibernetičke sigurnosti vrijedilo točno 171,05 milijardi dolara. Njegova vrijednost će se do 2026. više nego udvostručiti i narasti na najmanje 352 milijardi dolara, najavljuje agencija za istraživanje tržišta Mordor Intelligence.

Poslovi vrijedni milijardu dolara

Od 435 lani sklopljenih poslova, poznati su financijski detalji za njih 88, uključujući 11 ugovora vrijednih više od milijardu dolara. Uz to, više od 60 akvizicija uključivalo je iznose koji premašuju desetke pa čak i stotine milijuna dolara.

Mandiant je adresa kojoj se obraćate kad imate problema s kibernetičkim napadima
Mandiant je adresa kojoj se obraćate kad imate problema s kibernetičkim napadima

Poslovi vrijedni milijardu dolara uključuju STG-ovu akviziciju McAfee Enterprisea i FireEyea te Permirino stjecanje Mimecasta (5,8 milijardi dolara). Thoma Bravo kupio je Proofpoint za 12,3 milijarde, a Okta se domogla tvrtke Auth0 za 6,5 milijardi dolara.


Google preuzeo Mandiant

Prošle godine zabilježen je rekordan broj sklopljenih poslova, dvostruko više nego 2020. Taj se trend nastavlja i ubrzava u ovoj godini.

 

Nakon što je početkom siječnja ove godine Google Cloud kupio Siemplify i njegovu SOAR tehnologiju koju će ugraditi u svoj sigurnosni paket Chronicle, Google je ovih dana izdvojio čak 5,4 milijarde dolara kako bi se domogao Mandianta. Ovaj ugovor trebao bi unaprijediti poslovanje računalstva u oblaku, koje godišnje generira više od 19 milijardi dolara, te ojačati sigurnosne operacije i savjetodavne usluge.


Procurila je i vijest kako Cloudflare za 162 milijuna dolara kupuje Area 1 Security i njihovu platformu u oblaku koja je dosad blokirala više od 40 milijuna "zlonamjernih phishing kampanja koje obuhvaćaju kompromitaciju poslovne e-pošte, zlonamjerni softver, ransomware i druge napredne prijetnje." 


Sigurnost pokretana umjetnom inteligencijom

Nekako istovremeno Darktrace, tvrtka za kibernetičku sigurnost koju pokreće umjetna inteligencija, za 53,7 milijuna dolara kupuje Cybersprint, platformu za upravljanje površinama napada. Darktrace je poznat po svojim pametnim tehnologijama za otkrivanje prijetnji u stvarnom vremenu, koje se oslanjaju na tehnike strojnog učenja kako bi se s vremenom prilagodile i poboljšale. Njihov "digitalni imunološki sustav" može se suprotstaviti ransomwareu, krađi identiteta i prijetnjama u oblaku.


Sredinom veljače Snyk je preuzeo Fugue i njegove proizvode za sigurnost i usklađenost u oblaku. Tenable pak kupuje Cymptom kako bi se domogao njegove tehnologije upravljanja putanjom napada. Forescout preuzima CyberMDX kako bi ojačao kibernetičku sigurnost Interneta medicinskih stvari (IoMT), još jednog tehnološlog fenomena u ekspanziji. 

Preuzimanja širom svijeta

Dobri, financijski izdašni poslovi sklapaju se i izvan SAD-a. Plurilock tako najavljuje akviziciju Integra Networksa, vodećeg kanadskog dobavljača rješenja za IT i kibernetičku sigurnost, čije usluge koristi i kanadska vojska i konjička policija. Investcorp se domogao većinskog udjela u talijanskoj tvrtki za kibernetičku sigurnost HWG, a Irski Integrity360 kupio je Caretower kako bi poslovanje proširio na Veliku Britaniju i Bugarsku. 

Izraelski IT sigurnosni div Check Point Software Technologies je za 80 milijuna dolara kupio Spectral, lokalni startup koji se dobro uklopio u rastući trend "pomaka ulijevo", u kojem se odgovornost za provjeru sigurnosti pomiče prema sve ranijim fazama razvoja softvera. 


Hrvatski DefenseCode u izraelskim rukama

Priča o akvizicijama u svijetu kibernetičke sigurnosti lijepo se uklopila i priča o nedavnoj prodaji hrvatske tvrtke DefenseCode izrelskoj kompaniji WhiteSource. Firma koju su osnovali Leon Juranić i Lucijan Carić poznata je po svom rješenju ThunderScan, softverskom alatu za ispitivanje sigurnosti izvornog koda aplikacija. 

"DefenseCode je uvijek stremio proizvesti najbolje rješenje za sigurnosnu analizu izvornoga koda aplikacija, rješenje koje daje točne, relevantne i upotrebljive rezultate, bez nepotrebnih i uz vrlo mali broj lažno pozitivnih upozorenja", rekli su prilikom preuzimanja u Juranić i Carić o tvrtki koja će kao dio WhiteSource obitelji raditi na novoj generaciji inovativnih SAST rješenja. 


Strah od monopola

Neka od ovih preuzimanja, uglavnom ona vezana uz poslovanje Big Tech divova koji su posljednjih godina sklopili niz poslova vrijednih milijarde dolara, zapela su za oko i nadzornim organima koji istražuju moguće stvaranje neželjenih monopola, naročito onih vezanih uz kibernetičku sigurnost koja je ipak stvar od posebnog državnog interesa. Američko Ministarstvo pravosuđa Google već ionako tereti za nezakonit monopol na tržištima online pretraživanja i oglašavanja pa se očekuje da će se pod povećalom naći i njihov najnoviji dogovor s Mandiantom.