Volkswagen će uložiti 60 milijardi eura u nove tehnologije i e-vozila

U narednih pet godina, do kraja 2024., njemački koncern planira svoje napore istraživanja i razvoja usmjeriti gotovo isključivo u električna vozila i u to uložiti zaista mnogo novca

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. studenog 2019. u 10:43

Volkswagen je ovoga petka otkrio svoju strategiju ulaganja u istraživanje i razvoj za razdoblje od narednih pet godina. Do kraja 2024. godine njemački koncern planira uložiti čak 60 milijardi eura u razvoj novih digitalnih tehnologija i električnih automobila.

Na razvoj novih električnih modela vozila bit će utrošeno više od pola navedenog iznosa (33 milijarde eura), a on će se raspodijeliti među članicama grupacije. Osim Volkswagena, dakle, u istom će smjeru ići i njihove druge marke: Audi, Porsche, Škoda i Lamborghini.

VW ima ozbiljne planove za elektrifikaciju

Ove kompanije do 2029. godine planiraju ukupno na tržište izbaciti čak 75 potpuno električnih automobila kao i 60 hibrida. U narednih deset godina VW koncern planira proizvesti oko 26 milijuna električnih automobila, od čega će ih oko 20 milijuna biti zasnovano na njihovoj modularnoj platformi MEB.

ID.3 električni je pandan Golfu
ID.3 električni je pandan Golfu

Ostatak će se bazirati na novoj platformi PPE koju razvijaju Porsche i Audi, a koja je namijenjena sportskim vozilima i onima visoke klase.

Ostatak od planiranih 60, 27 milijardi eura bit će investirano u razvoj hibridnih pogona i vozila, kao i za nove digitalne tehnologije. No, iz koncerna nisu otkrili koje bi to tehnologije trebale biti – iako se pretpostavlja da je riječ o sustavima autonomne vožnje.