Tehničko sveučilište u Beču razvilo protokol za sigurnije transakcije kriptovalutama

Tim međunarodnih znanstvenika analizirao je probleme s kojima se susreću korisnici prilikom obavljanja transakcija kriptovalutama te je predstavio rješenje koje omogućuje sigurnije i brže transakcije

Bug.hr petak, 14. svibnja 2021. u 21:32

U suradnji s madridskim Institutom za softver IMDEA i američkim sveučilištem Purdue, Odjel za sigurnost i privatnost na Tehničkom sveučilištu u Beču analizirao je probleme s kojima se susreću korisnici prilikom obavljanja transakcija kriptovalutama te je razvio novi protokol koji omogućuje brže i sigurnije transakcije. Protokol je opisan u nedavno objavljenom radu pod nazivom „Blitz: Secure Multi-Hop Payments Without Two-Phase Commits” i bit će predstavljen ove godine na Simpoziju o sigurnosti USENIX – prestižnoj međunarodnoj konferenciji o IT sigurnosti.

S kriptovalutom Bitcoin i drugim blockchain tehnologijama dolazi do poteškoća kad se provode transakcije s većim brojem korisnika na mreži, kazao je član tima s bečkog Tehničkog sveučilišta Lukas Aumayr. U blockchain sustavu moguća je obrada od najviše deset transakcija po sekundi, dok neke tvrtke koje proizvode kreditne kartice mogu obraditi i na desetke tisuća transakcija diljem svijeta u jednoj sekundi. Kao rješenje za ovaj problem trenutačno se koristi takozvani Lightning Network – mreža transakcijskih kanala između korisnika blockchain sustava. Putem ove mreže korisnici mogu provesti veći broj transakcija u kratkom vremenskom razdoblju. No, prilikom stvaranja lanca s više korisnika mogu nastati određeni problemi. U pojedinim slučajevima korisnici tada mogu pristupiti podacima o drugim osobama u lancu. Osim toga, svi moraju unijeti određen iznos novca koji se blokira kao osiguranje, a u slučaju neuspjele transakcije može se dogoditi da se novac blokira na duže vrijeme. 

Novim protokolom koji je razvio ovaj međunarodni tim znanstvenika mogu se, primjerice, spriječiti sigurnosne prijetnje kao i blokiranje novca na duže vrijeme. Da bi provjerili kako novi protokol funkcionira u praksi, znanstvenici s bečkog sveučilišta proveli su simulaciju koja je pokazala da se novom tehnologijom, na primjer, uvelike smanjuje broj neuspjelih transakcija u odnosu na Lightning Network.

Tehničko sveučilište u Beču već je stupilo u kontakt s organizacijama za razvoj mreže Lightning Network. S Tehničkog sveučilišta dodaju da se nadaju kako će njihova tehnologija ubrzo biti implementirana ili barem ponuđena kao alternativa te ističu da bi se s tehničke strane mogla početi upotrebljavati već sada.