Low-tech kockice za hi-tech kriptografiju

DiceKeys je naziv novog proizvoda koji se pokušava na tržište probiti putem crowdfundinga. Riječ je o šesterostranim kockicama koje služe za generiranje vrlo sigurnih lozinki

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. u 18:00

Korištenje upravitelja lozinkama može pomoći u tome da vam one ne budu jednostavne, predvidive i podložne hakiranju, no da bi uistinu bile nasumične i još sigurnije, moguće se poslužiti i trikom – lozinku možete generirati bacanjem kockice kao zaista nasumičnim događajem, nasuprot "pseudorandom" generiranju nasumičnih nizova koje koriste računala. Kako bi ovaj proces bio lakši, a lozinke sigurnije, znanstvenik Stuart Schechter sa sveučilišta California pokrenuo je crowdfunding kampanju za svoj izum nazvan DiceKeys.

U paketu, koji se može putem platforme Crowdsupply naručiti za 25 dolara, dobiva se set od 25 kockica, svaka sa šest jedinstvenih kombinacija slova i brojeva na svojim stranicama. Namjera je autora da se ove kockice nasumično "bace" i rasporede u priloženu rešetku, te da se tako dobije jedna od mogućih kombinacija.

196-bitna zaštita

Uračunamo li u raspored kockica u rešetku i vjerojatnosti za pojavu jedne od šest strana, te dodano i orijentaciju svake kockice, dolazimo do podatka da je ovaj set kockica zapravo enkripcijski uređaj s entropijom većom od 2196, tj. da omogućava generiranje 196-bitnih enkripcijskih ključeva, potpuno nasumično.

Lozinku ili kombinaciju slova i brojeva s kockica možete pročitati i zapisati, ili vam u njezinom kreiranju može pomoći mobilna aplikacija koja dolazi uz DiceKeys set. Uz kockice moguće je naručiti i SoloKey hardverski USB kriptografski uređaj za još sigurniju pohranu i manipulaciju lozinkama te dvofaktorsku provjeru identiteta.