Najjednostavniji pametni telefon – Light Phone 2

Za samo 250 dolara putem Indiegogo kampanje moguće je doći do smartfona koji će imati samo osnovne alate, a neće vam oduzimati vrijeme

Sandro Vrbanus utorak, 6. ožujka 2018. u 11:29

"Mobitel koji vas poštuje", kratki je opis najnovijeg Indiegogo hit-proizvoda, službenog imena Light Phone 2. Nasljednik je ovo originalnog Light Phonea, 3 godine starog "dumbphonea" s Kickstartera. Tada je ovaj jednostavni mobitel veličine kreditne kartice imao tek osnovne mogućnosti ostvarivanja poziva, a sada druga generacija donosi i neke druge opcije.

Ideja iza Light Phonea 2 jest da koristi 4G mreže i mogućnosti koje su donijeli moderni pametni telefoni, ali na način da uređaj ne pretvara u onaj na kojem ćemo gubiti vrijeme, nego u onaj koji će nam služiti poput alata. Iz toga proizlazi i činjenica da ovaj mobitel "poštuje korisnika", tj. cijeni njegovo vrijeme.

Primjerice, Light Phone 2 ima e-ink zaslon pa se na njemu nije moguće igrati ili satima biti na nekoj društvenoj mreži. S druge strane, moguće je njime pozvati taksi i odvesti se kući, dobiti informacije iz navigacijske aplikacije, poslati i primiti poruke, ili pak namjestiti budilicu.

Light Phone 2 smješten je ponovno u otporno kućište veličine kreditne kartice, dolazi u mat bijeloj ili crnoj varijanti, a softverski je zasnovan na vlastitom OS-u čija je jedina nit vodilja – jednostavnost komunikacije.

Uređaj je još uvijek u fazi prototipa a na Indiegogou autori za jedan komad traže 250 dolara. Do sada su skupili preko 700.000 dolara pa je za vjerovati kako će započeti i sa serijskom proizvodnjom ovog simplificiranog pametnog telefona. Isporuke u svojoj crowdfunding kampanji obećavaju tek za godinu dana.