Dizajn

Ovakve solarne planine mogle bi energijom napajati svako mjesto na Zemlji

Mladen Smrekar utorak, 4. svibnja 2021. u 06:00

Stalna instalacija u sjevernoj Nevadi proizvodila bi godišnje 300 MWh električne energije, a idejni tvorci u tom projektu vide rješenje mnogih problema globalnog zatopljenja

Klimatske promjene sve više utječu i na način na koji ćemo dizajnirati naš okoliš. Inženjeri, ali i arhitekti i umjetnici istražuju nove i dosad neviđene načine kako bi umanjili posljedice zagrijavanja i ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu.  

Solarni paneli, drvo i ekološki materijali

Indijska arhitektonska tvrtka NUDES dizajnirala je jedan od 10 prijedloga koji su ušli u uži izbor za uređenje Fly Rancha, zemljišta koje se prostire na 3800 hektara u sjevernoj Nevadi. Njihov je prijedlog izgradnja "Solarne planine", stalne instalacije koja bi godišnje proizvodila 300 MWh električne energije.

Kompleks se sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata
Kompleks se sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata

Dizajn, nadahnut prirodnim krajolikom u kojem bi bio postavljen, uključuje niz solarnih panela, a modularna konstrukcija sadržavala bi elemente od recikliranog drva i ekološki prihvatljivih materijala. Cijeli kompleks sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata. Ukupno, Solarna planina bi proizvodila približno 318.645 kWh godišnje.

Solarna planina nije samo zanimljiv solarni park za stvaranje obnovljive energije, ona je zamišljena i kao interaktivna instalacija i komunikacijski centar. Naime, solarni paneli stvaraju polupokriveni prolaz za posjetitelje, dovoljno sjenovit da se sklone od jakog sunca i dovoljno prozračan i svijetao da se u njemu mogu održavati razne priredbe i obrazovni programi.

Futuristički koncepti

Energija prikupljena panelima iz Sunčeve planine mogla bi smanjiti ugljični otisak, a tvorci modularnog dizajna vjeruju da bi njihova tehnologija mogla ponuditi novu i ekološki prihvatljivu alternativu manje održivim oblicima dobivanja energije.

Fantasti idu i korak dalje pa već zamišljaju futurističke gradove u kojima bi se živjelo u sjeni solarnih kolektora koji stanovnicima pružaju dovoljno hlada i električne energije za lagodan, ekološki osviješten život.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi