Dizajn

Ovakve solarne planine mogle bi energijom napajati svako mjesto na Zemlji

Mladen Smrekar utorak, 4. svibnja 2021. u 06:00

Stalna instalacija u sjevernoj Nevadi proizvodila bi godišnje 300 MWh električne energije, a idejni tvorci u tom projektu vide rješenje mnogih problema globalnog zatopljenja

Klimatske promjene sve više utječu i na način na koji ćemo dizajnirati naš okoliš. Inženjeri, ali i arhitekti i umjetnici istražuju nove i dosad neviđene načine kako bi umanjili posljedice zagrijavanja i ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu.  

Solarni paneli, drvo i ekološki materijali

Indijska arhitektonska tvrtka NUDES dizajnirala je jedan od 10 prijedloga koji su ušli u uži izbor za uređenje Fly Rancha, zemljišta koje se prostire na 3800 hektara u sjevernoj Nevadi. Njihov je prijedlog izgradnja "Solarne planine", stalne instalacije koja bi godišnje proizvodila 300 MWh električne energije.

Kompleks se sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata
Kompleks se sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata

Dizajn, nadahnut prirodnim krajolikom u kojem bi bio postavljen, uključuje niz solarnih panela, a modularna konstrukcija sadržavala bi elemente od recikliranog drva i ekološki prihvatljivih materijala. Cijeli kompleks sastoji se od četiri jedinice, svaka s po 182 solarne ploče snage 300 vata. Ukupno, Solarna planina bi proizvodila približno 318.645 kWh godišnje.

Solarna planina nije samo zanimljiv solarni park za stvaranje obnovljive energije, ona je zamišljena i kao interaktivna instalacija i komunikacijski centar. Naime, solarni paneli stvaraju polupokriveni prolaz za posjetitelje, dovoljno sjenovit da se sklone od jakog sunca i dovoljno prozračan i svijetao da se u njemu mogu održavati razne priredbe i obrazovni programi.

Futuristički koncepti

Energija prikupljena panelima iz Sunčeve planine mogla bi smanjiti ugljični otisak, a tvorci modularnog dizajna vjeruju da bi njihova tehnologija mogla ponuditi novu i ekološki prihvatljivu alternativu manje održivim oblicima dobivanja energije.

Fantasti idu i korak dalje pa već zamišljaju futurističke gradove u kojima bi se živjelo u sjeni solarnih kolektora koji stanovnicima pružaju dovoljno hlada i električne energije za lagodan, ekološki osviješten život.