Apple postigao nagodbu oko FaceTimea te mora platiti 18 milijuna dolara

Apple se odlučio nagoditi u slučaju tužbe zbog namjernog onemogućavanja uporabe FaceTimea na starijim iPhone 4 i iPhone 4s uređajima te će platiti 18 milijuna dolara

Matija Pavlić četvrtak, 30. travnja 2020. u 12:00

AppleInsider piše kako je tvrtka iz Cupertina postigla nagodbu u tužbi protiv njih zbog namjernog onemogućavanja aplikacije FaceTime na iPhone 4 i iPhone 4s pametnim telefonima tijekom 2014. godine radi uštede.

Apple je prema nagodbi dužan isplatiti 18 milijuna dolara, a s obzirom da se radi o zajedničkoj tužbi većina tužitelja primiti će "pozamašnih" 3 dolara po uređaju koji su prijavili za potrebe tužbe. Naravno postoje iznimke, dvoje glavnih tužitelja dobit će svaki po 7500 dolara. Odvjetnici tužitelja dobit će 5,4 milijuna u naknadama i 1,1 milijuna u troškovima. Stvarni troškovi odvjetničkih timova tužitelja iznosili su više od 8,3 milijuna dolara.

FaceTime se pojavio 2010. godine s dva načina komunikacije korisnika, prvi je peer-to-peer direktna komunikacija između dvaju uređaja, a druga skuplja opcija je komunikacija ostvarena putem poslužitelja trećih strana. Dvije godine nakon pokretanja usluge stiže tužba protiv Applea zbog povrede patenata za peer-to-peer komunikaciju od strane tvrtke VirnetX (u Appleu su tvrdili da je riječ o nenamjernoj pogrešci). Apple je u konačnici razvio novu peer-to-peer metodu komunikacije koja je svoju premijeru doživjela u sklopu iOS 7 sustava u rujnu 2013. godine.

Gore spomenuti tužitelji tužbu su pokrenuli kada su na svojim iPhone 4 i iPhone 4s uređajima zbog raznoraznih razloga poželjeli ostaviti stariji iOS 6 sustav (jedan od njih su glasine da iOS 7 uzrokuje probleme na starijim iPhone uređajima te da nadogradnja nije preporučljiva). Prema njihovim navodima na takvim uređajima više nije bilo moguće koristiti FaceTime.

Na sudu je predstavljena i elektronička pošta koju su navodno razmjenjivali Appleovi inženjeri gdje se sugerira kako je rad FaceTimea namjerno poremećen na iOS 6 verziji sustava kako bi se korisnici natjerali na prelazak na iOS 7. Usput bi Apple uštedio uporabom svoje nove peer-to-peer tehnologije, a ne generirao troškove održavajući FaceTime komunikaciju i s poslužiteljima trećih strana.

Appleova obrana sastojala se od tvrdnje da u ovom slučaju ne može biti govora o uštedama s obzirom da je FaceTime besplatni servis. Vrijedi spomenuti i da je ovdje riječ o parnici u Kaliforniji, dok je slična parnica u Floridi završila u Appleovu korist (optužbe protiv tvrtke su odbačene sredinom mjeseca).