Duplico predstavio Dxl tehnologiju - prvi korak prema robotiziranoj proizvodnji električnih ormara

Rezultat razvoja predstavljenog na konferenciji u Zagrebu je tehnologija koja će primjenom koncepta nalik komponentama matične ploče uvelike izmijeniti pristup izradi i održavanju elektroormara...

Dragan Petric utorak, 12. travnja 2022. u 15:06

Velikom broju okupljenih suradnika, partnera i klijenata, tvrtka Duplico je, sa partnerom Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, predstavila detalje projekta „Razvoj tehnologije povezivanja komponenti upravljačkih električnih ormara upotrebom laminiranih vodiča“.

Kroz 20-godišnje prisustvo na hrvatskom tržištu, tvrtka Duplico se etablirala kao jedna od vodećih tvrtki za projektiranje i izradu kompleksnih tehnoloških sustava, a strateški je cilj poduzeća osigurati nastavak rasta primjenom novih tehnologija i trendova.

Upravljački električni ormari neizostavna su komponenta u organizaciji energetske mreže unutar svakog proizvodnog sustava, procesa ili objekta u kojem postoji potreba za korištenjem električne energije.

Sama kompleksnost upravljačkih i kontrolnih električnih ormara ovisi o organizaciji mreže i krajnje potrebe za energijom. Potrebe za kompleksnim elektroinstalacijama, posebno u pametnim proizvodnim sustavima, značajno su povećane procesom digitalizacije i robotizacije, a komponente elektroenergetskog sustava sve su sofisticiranije. S druge strane, organizacija i funkcija upravljačkih i kontrolnih elektroormara nije značajnije unaprijeđena ili optimizirana.

U sklopu predstavljenog projekta istražuju se sve tehnološke mogućnosti povezivanja komponenti električnih ormara putem vodljivih i izoliranih spojeva te se, sukladno rezultatima istraživanja, razvija i konačan prototip tehnologije koja se koristi ovim spojevima kao ključnim komponentama u proizvodnji električnih ormara.  

Rezultat razvoja je tehnologija koja će primjenom koncepta nalik komponentama elektroničke matične ploče uvelike izmijeniti pristup procesu izrade i održavanja elektroormara i stvoriti preduvjete za prvu automatiziranu proizvodnju naprednih električnih ormara.

U konačnoj primjeni smanjit će se vrijeme izrade ožičenja između komponenti, pojednostaviti njihovo povezivanje, što će kao rezultat imati i automatizaciju u proizvodnji električnih ormara.

Elektroormari proizvedeni ovom tehnologijom bit će jednostavniji i pregledniji, energetski učinkovitiji, značajno će se smanjiti utrošak materijala, a projekt će imati i posredan utjecaj na ekologiju.

Uz ispunjenje svih zahtjeva kompleksnog projektiranog elektrosustava te primjenom nove tehnologije, fizički ormar će imati značajno manje gabarite te osiguranog „digitalnog blizanca“ fizičkom ormaru, što će omogućiti i kvalitetnije praćenje i zamjenu komponenti ormara.

Na konferenciji je predstavljena vizija i ciljevi projekta te doprinos tehnologije budućem pristupu izrade elektroormara, kao i značajna uloga partnera na projektu - Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu.

Naglasak je stavljen na završene aktivnosti projekta te su najavljene buduće aktivnosti razvoja ove inovativne tehnologije.

Projekt se realizira u okviru Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI)“ – faza II, a sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.