Ericsson Nikola Tesla i FER otvorili znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium

Na svečanosti otvorenja, kojoj su prisustvovali brojni predstavnici akademske zajednice i poduzetnici, predstavljena su i neka napredna ICT rješenja koja imaju za cilj poboljšanje života građana

Bug.hr petak, 7. lipnja 2024. u 06:00

Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) ovog su četvrtka svečano otvorili zajednički znanstveno-istraživački laboratorij pod nazivom "Inventorium". Prema njihovim riječima, ovaj laboratorij predstavlja ključnu inicijativu u cilju jačanja suradnje između znanosti i gospodarstva te razvoja novih tehnologija i inovacija.

Inventorium, smješten u prostorima Ericssona Nikole Tesle, opremljen je suvremenom opremom koja će omogućiti studentima i istraživačima rad na najnovijim ICT tehnologijama, uključujući analizu mreža, razvoj analitičkih metoda te primjenu umjetne inteligencije.

-"Vjerujem da će znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium dodatno ojačati našu suradnju te otvoriti nove mogućnosti rada na zajedničkim projektima te tako omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja i stvaranje novih istraživačkih rezultata. Prostor, oprema, znanje i podrška naših zaposlenika stavlja se na raspolaganje za različite oblike aktivnosti koje ćemo nastaviti zajednički promišljati i definirati u partnerskom odnosu kako bismo još više osnažili naše timove za dodatne iskorake u istraživačkom prostoru razvoja novih tehnologija”, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Zadovoljstvo s nastavkom partnerske suradnje izrazio je i dekan FER-a, Vedran Bilas, rekavši da se Hrvatska može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija između poduzetnika, tvrtki i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima.

Osim toga, na ceremoniji otvorenja potpisan je i Memorandum o razumijevanju koji utvrđuje razvoj novih modela suradnje u nastavi i istraživanju između Ericssona Nikole Tesle i FER-a