Otvorena je izložba "FEROPOLIS", o zgradama FER-a

Dekan najavio cjelovitu obnovu i rekonstrukciju zgrada sagrađenih početkom 60-ih godina

Bug.hr utorak, 21. studenog 2023. u 16:50
Roman Šilje, Branka Marijanović, Vedran Bilas
Roman Šilje, Branka Marijanović, Vedran Bilas

U Aleji laptopa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) otvorena je izložba "FEROPOLIS", kojoj je cilj skrenuti pozornost na trajnu modernizaciju koju FER njeguje od osnutka do danas te predstaviti razvoj i gradnju kompleksa FER-a u kontekstu tehnološkog i gospodarskog razvoja društva. Izložbu je pripremila Središnja knjižnica FER-a, na čelu s mag. bibl. Brankom Marijanović. Dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas ovom je prigodom najavio početak radova na cjelovitoj obnovi.

"Izložba 'FEROPOLIS' pruža opsežan prikaz povijesti Fakulteta, istražujući ključne trenutke njegove gradnje te vizije njegovog budućeg prostornog širenja. Sadržaj izložbe prati tri ciklusa prostornog razvoja, od 1956. godine do danas, a razvoj fakulteta, kako prostorno, tako i u znanstveno-akademskom smislu, prati ubrzani razvoj tehničkih znanosti, pri čemu se ciklički tijekom povijesti naizmjence javljaju razdoblja potrebe za proširenjem, inicijative, realizacije te stagnacije", rekla je Marijanović u pozdravnom obraćanju.

''Arhitektonski kompleks FER-a u Vukovarskoj ulici predstavlja ključno djelo moderne hrvatske arhitekture s doprinosima Galića, Ostrogovića, Fabrisa, Haberlea, Kučana, Tušeka i Hržića. Njihov rad, unatoč vremenskim razmacima, tvori jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku autorsku cjelinu. Danas, kao i prije gotovo četrdeset godina, ponovno se ističe potreba fakulteta za proširenjem i usklađivanjem nastavnog programa s prostornim kapacitetima. Projektiranje obrazovnih zgrada je izazovan zadatak gdje arhitektura izravno utječe na kvalitetu obrazovanja. Radujemo se daljnjem razvoju FER-a uz preporuke struke i uvažavanje postojećih autorskih elemenata'', poručio je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata dipl. ing. arh. Roman Šilje.

''Motiv za pripremu izložbe dobili smo intenzivno se baveći projektom cjelovite obnove zadnje dvije godine i istovremeno promišljajući infrastrukturni i ukupni razvoj Fakulteta. Naše zgrade s početka šezdesetih treba vrlo invazivno obnoviti. Obavljat ćemo dvije, B i C. Radovi kreću uskoro. Treću bismo povećali kroz rekonstrukciju. U tijeku su izrada projekta i ishođenje dozvole. Zahvati su logistički vrlo zahtjevni jer Fakultet treba funkcionirati cijelo vrijeme. Da bi se mogao dalje razvijati, FER će u bliskoj budućnosti dio svojih aktivnosti raditi i na drugim lokacijama'', otkrio je dekan Bilas.

Kao najveća i najutjecajnija hrvatska znanstvena i obrazovna institucija u području elektrotehnike, računarstva te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, FER se ističe svojim doprinosom u izgradnji bolje Hrvatske i kao neizostavan dio vizure Zagreba, naglasio je.

Realizaciji ove izložbe su doprinijeli i Sanja Lapiš i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Marin Capan i Klub studenata elektrotehnike, Roman Šilje i Udruženje hrvatskih arhitekata, Rebeka Belavić, arhitektonski Atelier Hržić, tvrtke Skira d.o.o., Proarh d.o.o, Metaplan arhitekti d.o.o, i Metal-Projekt d.o.o., Vanja Radovanović, Mladen Boršić, djelatnici Središnje knjižnice te ostale službe FER-a.