Predstavljena aplikacija za mentoriranje alumna FER-a

Treće okupljanje alumna Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), FERConnect, u organizaciji Alumni odbora FER-a, pod nazivom "Na valovima robotike", obilježeno je lansiranjem nove aplikacije za mentoriranje te proslavom globalnog uspjeha FER-ovih robotičara

Bug.hr četvrtak, 25. travnja 2024. u 11:00

Aplikacija, koju su predstavili predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković, i članica Alumni odbora Zlatka Tečec Ribarić, ima za cilj potaknuti karijerni napredak diplomiranih FER-ovaca (alumna) te trenutnih studenata FER-a pružanjem individualnog mentorstva od strane iskusnih FER alumna, prenoseći ključna iskustva i znanja budućim nositeljima tehnološkog razvoja Hrvatske.

Mladen Pejković
Mladen Pejković

"Prije svega želim se zahvaliti mnogobrojnim donatorima u FER Alumni Zakladu. Studenti slabijeg imovinskog stanja dobili su tako snažan poticaj za uspješno studiranje. Zahvale idu i svim kolegicama i kolegama koji su, nakon završenog FER-a i godina uspješne karijere, izrazili, kroz danas predstavljenu aplikaciju, spremnost da mentoriraju svoje mlađe kolege. Današnja proslava pobjede FER-ovog tima na svjetskom natjecanju u robotici pokazuje kakvi se potencijali mogu realizirati, ako damo vjetar u leđa talentima ovog fakulteta," poručio je Pejković.

''Pozivam kolegice i kolege da zajedno učinimo FER alumni program mentoringa uspješnim te da se prijave kao mentori ili mentiji. Posebice pozivam iskusne FER-ovce koji osjećaju da savjetom mogu pomoći mlađim generacijama na aktivno sudjelovanje. Prijava u aplikaciju je jednostavna te ju možete obaviti na web stranici FER-a'', istaknula je Tečec Ribarić.

Uvjeti za prijavu dostupni su na poveznici https://www.fer.unizg.hr/alumni/mentoring.

Okupljenima na FERConnectu predstavljeni su rezultati rada Zaklade FER Alumni u prikupljanju financijskih sredstava od ožujka ove godine. Početni cilj od 20 tisuća eura ostvaren je neočekivano brzo; zahvaljujući korporativnim i privatnim donatorima, Zaklada je uspjela osigurati sredstva koja će omogućiti dodjeljivanje prvih stipendija studenticama i studentima FER-a slabijeg imovinskog stanja već tijekom ove godine. Potaknuti iznimnim odazivom donatora, alumni nastavljaju osnaživati zakladu.

Predstavljeno je i pobjedničko rješenje FER-ovih robotičara koji su na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju osvojili prvo mjesto. Pobjednički tim, sastavljen od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST), pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića, predvođen dr. sc. Barbarom Arbanas Ferreira, ostvario je izvanredan uspjeh projektom koji uključuje suradnju bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka, nadmašivši pritom globalne konkurente, uključujući timove s MIT-a i Lockheed Martinom. Detalje o ovom uspjehu prenijeli su članovi tima Barbara Arbanas Ferreira, Antun Ivanović, Luka Mandić i Matko Orsag.

Josip Ćesić, Barbara Arbanas Ferreira, Matko Orsag, Matko Batoš, Robert Milijaš na FERConnectu
Josip Ćesić, Barbara Arbanas Ferreira, Matko Orsag, Matko Batoš, Robert Milijaš na FERConnectu

''Izuzetno nam je drago da smo dobili priliku podijeliti i proslaviti naša postignuća s našom alumni zajednicom. Ova pobjeda nije malo postignuće i drago nam je da je prepoznato kao takvo. Nadamo se da smo našim predstavljanjem potaknuli na razmišljanje i nadahnuli te potencijalno otvorili nova vrata za suradnju jer su tehnološka rješenja razvijena tijekom MBZIRC natjecanja vrlo vrijedna i bila bi šteta ne nastaviti njihov razvoj'', naglasila je Arbanas Ferreira.

Podsjetimo, redovito okupljanje alumna i organiziranje FERConnecta jedna je od aktivnosti Alumni odbora osnovanog u ožujku prošle godine, s ciljem jačanja suradnje s fakultetom i iskorištavanja potencijala zajednice na inicijativu dekana FER-a prof. dr. sc. Vedrana Bilasa.